Criza refugiaților ar face parte dintr-un efort concertat al guvernului sirian, care a ucis deja numeroși civili într-un război soldat cu peste 200.000 de morți, consideră mulți dintre cei care au fugit din calea ostilităților, precum și oficiali occidentali și analiști care urmăresc conflictul sirian.
‘Forțele sale acționează astfel încât să facă regiunile controlate de opoziție să devină de nelocuit atât pentru rebeli, cât și pentru civili — o tactică garantată pentru a genera refugiați în masă’, susțin cei doi jurnaliști, iar opinia lor este întărită de o sursă anonimă din cadrul Departamentului de Stat, citată în articol. Assad a pierdut controlul asupra a mai mult de trei sferturi din țară, iar atacarea civililor din aceste zone a fost parte a strategiei sale încă de la începutul războiului civil cu patru ani în urmă.
Administrația de la Washington consideră că eforturile de război ale lui Assad sunt la originea actualei crize a refugiaților. ‘Este corect să spunem că regimul a folosit, cel mai probabil, atacuri nediscriminatorii pentru a face foarte dificil ca oamenii să mai trăiască în zonele controlate de opoziție’, a declarat, sub rezerva anonimatului, un oficial al Departamentului de Stat. ‘Atâta timp cât Assad este la putere și continuă să folosească aceste tactici, vor exista tot mai mulți refugiați’.
Citeşte şi Bashar al-Assad recunoaşte implicit că a primit rachete S-300 de la Rusia
Strategie de natură confesională
Andrew Tabler, specialist în probleme siriene în cadrul Institute for Near East Policy din Washington, precizează, în același timp, natura confesională a strategiei președintelui Bashar al-Assad. Liderul de la Damasc încearcă să ‘deplaseze sunniți din regiunile controlate de rebeli pentru a-și fortifica statul’, spune el, explicând că cei mai mulți refugiați sirieni fac parte din majoritatea sunnită din zonele care au scăpat de sub controlul regimului de la Damasc. Guvernul lui Assad este dominat de minoritatea religioasă alawită, o ramură a musulmanilor șiiți. Acesta este sprijinit în prezent de aliații său șiiți din Iran, precum și de Rusia, adaugă el, potrivit Agerpes.
Citeşte şi Bashar al-Assad recunoaşte implicit că a primit rachete S-300 de la Rusia
Potrivit lui Pierre Desbareau, coordonator pentru Siria în cadrul organizației Medici fără frontiere, aproximativ două milioane de persoane trăiesc în stare de asediu în această țară. ‘Motivul din spatele acestei strategii este de a nu lăsa altă alternativă populației. Fie vă întoarceți la noi și recunoașteți autoritatea noastră, fie veți muri’, spune el.
În fața brutalității regimului, care crește de la an la an, și a bombardamentelor neîntrerupte, civilii nu au altă soluție decât să-și părăsească țara. Douma, o suburbie a Damascului, prima dintre localitățile care s-au ridicat împotriva lui Bashar al-Assad în 2011, este bombardată aproape zilnic: patru cincimi dintre locuitorii săi au fugit din calea ostilităților. Cei care au rămas trăiesc ca într-un infern.
În pofida agresivității Statului Islamic, combătut de coaliția internațională condusă de SUA printr-o campanie aeriană, forțele lui Assad au contribuit cel mai mult pentru a alimenta exodul de refugiați în Europa, care a dus la o criză umanitară în creștere pe acest continent, concluzionează cei doi jurnaliști. Potrivit ONU, în prezent există mai mult de 4 milioane de refugiaţi sirieni, cea mai mare parte dintre ei aflându-se în Iordania, Liban și Turcia. Mulți dintre aceștia au renunțat la ideea de a se mai întoarce acasă și părăsesc taberele supraaglomerate, în care și-au găsit un adăpost provizoriu, pentru a se îndrepta spre Europa cu speranța de a începe o viață nouă.