Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a supus vineri dezbaterii publice Proiectul de HG privind declararea zonei naturale Lacul Văcărești ca parc natural și instituirea regimului de arie naturală protejată.
Viitorul parc natural va fi administrat de un director, un ranger, un responsabil de relaţii cu comunităţile, educaţie ecologică şi turism, un biolog, un specialist în tehnologia informaţiei şi un economist.
Limitele Parcului Natural Văcăreşti vor fi marcate în teren de administraţia parcului, în termen de 18 luni de la constituirea acesteia, prin aplicarea semnelor distinctive, stabilite şi utilizate de Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii din cadrul Academiei Române, la distanţe cuprinse între 50 de metri şi 200 de metri.
În vederea dezvoltării ecoturismului, administratorii drumurilor publice vor amplasa indicatoare rutiere pe drumurile pe care le administrează, pentru semnalizarea adecvată a rutelor către Parcul Natural Văcăreşti, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri, se mai prevede în proiect.
Proiectul de HG are la bază studiul de fundamentare ştiinţifică întocmit de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi avizat, în iunie 2013, de Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Române.
Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii, în termen de 30 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Directia Biodiversitate.