Ziua europeană fără maşini, sărbătorită pe 22 septembrie

La 22 septembrie este celebrată Ziua europeană fără mașini cu scopul de a promova alternative la automobilul personal sau de serviciu.
Filip Stan
22 sept. 2015, 05:18
Ziua europeană fără maşini, sărbătorită pe 22 septembrie

Această zi este marcată, din 1999, în tot mai multe orașe de pe continentul european, fiind o inițiativă a Comisiei Europene, susținută de Uniunea Europeană. În ultimii ani, a câștigat teren și în alte părți ale lumii, în orașe precum Seul, Tokyo, Montreal.

Ziua europeană fără mașini este precedată de evenimentul amplu denumit „Săptămâna Europeană a Mobilității”, care se marchează din 2002. Astfel, pe parcursul unei săptămâni, sunt organizate evenimente pentru promovarea mijloacelor de transport nepoluante. Campania din 2015 desfășurată sub motto-ul „Alege, Schimbă, Combină”, a pus accentul în mod deosebit pe „multimodalitate”, care permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să combine modalitățile de transport, potrivit www.mobilityweek.eu. Acțiunile se încheie culminând cu celebrarea pe 22 septembrie a Zilei europene fără mașini cunoscută, în prezent, și ca Ziua mondială fără mașini sau Ziua fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.

În prezent, peste 1.700 de administrații locale din 42 de țări și-au înregistrat participarea lor online și desfășoară activități axate pe tema „multimodalității” cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice.

Evenimentele planificate de orașe includ ateliere de sensibilizare și de informare asupra acestui aspect cotidian. Alte acțiuni își propun să ilustreze măsuri inovatoare menite să încurajeze mersul pe jos, mersul cu bicicleta și folosirea transportului public în locul celui personal. În Tallinn, de exemplu, cetățenii beneficiază în această perioadă de servicii gratuite de transport public, prezentând permisul de conducere. În orașul portughez Aveiro, inițiativa cetățenească „Ciclaveiro” organizează o serie de evenimente, printre care o expoziție, un atelier și o vânzare de biciclete de ocazie, pentru a promova mersul cu bicicleta, potrivit site-ului ec.europa.eu.

Această zi, precum și evenimentul „Săptămâna Europeană a Mobilității” sunt marcate în România, în 29 de orașe, prin organizarea de concursuri cu role, cu biciclete, alergări, desene cu tematică. Manifestările din 2015 includ și difuzarea de pliante și afișe în vederea responsabilizării și promovării diverselor forme de deplasare și un seminar pe tema „multimodalității”.

Statisticile efectuate arată că gazele de eșapament sunt principala sursă de poluare a marilor orașe, care afectează dramatic sănătatea oamenilor și contribuie semnificativ la efectul încălzirii globale. În lume, peste un miliard de oameni inspiră aer foarte poluat, în special cu monoxid de carbon și dioxid de sulf, gaze rezultate din procesele industriale. Creșterea spectaculoasă a numărului de autovehicule a dus la creșterea efectelor negative asupra planetei și implicit asupra oamenilor.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Municipiul din România care s-a dezvoltat spectaculos și unde au început să se mute din ce în ce mai mulți români. Are legături directe pe autostradă mai multe orașe importante din țară
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Planul lui Stalin, reînviat de Călin Georgescu. Ce este Canalul „Eurasia”
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz