Din cele 1,3 milioane de apartamente conectate la sistemul centralizat de încălzire, mai puţin de jumătate sunt dotate cu astfel de repartitoare, potrivit informaţiilor furnizate de ista România, subsidiară a grupului german ista, scrie zf.ro.
Citeşte şi Cum încearcă românii să păcălească repartitoarele de căldură şi apometrele
„La nivel european, România are unul dintre cele mai scăzute grade de contorizare, de doar 41%, la polul opus aflându-se Germania şi Danemarca, cu un grad de contorizare de 100%”, arată ista România.
Dotarea unui apartament cu repartitoare de căldură costă, în medie, 500 de lei, iar investiţia poate fi amortizată în aproximativ două sezoane de încălzire, potrivit ista România. În prezent, din cele 1,3 milioane de apartamente, sunt dotate cu repartitoare peste 530.000, ceea ce ar plasa această piaţă la aproape 270 mil. lei (peste 61 mil. euro). Principalii jucători din această piaţă sunt ista, Techem Energy Services şi Elsaco Brunata. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Elsaco Brunata (subsidiară a grupului danez Brunata) a avut anul trecut afaceri de 8,6 mil. lei, iar Techem Energy Services (din grupul german Techem) a raportat un rulaj de 9 mil. lei.
Obligativitatea montării repartitoarelor de căldură vine din faptul că România, ca membru al blocului comunitar, a adoptat legislaţia europeană din sectorul eficienţei energetice, care prevede ca până în 2020 toate statele din Uniunea Europeană să îşi crească cu 20% eficienţa consumului de energie.
Citeşte şi 5 sfaturi simple să reduci cheltuielile cu energia