În fiecare an se înregistrează sute de cereri de interzicere a unor cărţi sau scoatere a lor din şcoli, librării sau biblioteci. Motivele invocate de persoane sau asociaţii sunt dintre cele mai diverse, de la cele de natură socială sau politică, până la cele de religioasă sau sexuală. Multe titluri celebre au fost interzise de-a lungul vremii din motive, iar site-ul thesmokingjacket.com a făcut o selecţie a primelor 9.
9. Oameni şi şoareci, de John Steinbeck
Cartea Laureatului Premiului Nobel pentru Literatură a apărut în 1937, dar a fost şi este încă extrem de contestată, pe motiv că promovează euthanasia, conţine blasfemii şi limbaj ofensator, iar Asociaţia Americană a Librarilor o aşează pe locul 4 în Topul celor mai contestate cărţi ale secolului 20. În 1953 a fost interzisă în Irlanda, iar după anul 1974 în mai multe oraşe din SUA.
8. 1984, de George Orwell
Una dintre cele mai anti-totalitare cărţi din istorie, interzisă inclusiv în România până în 1989, a fost interzisă în 2004, în Florida, dintr+un motiv absurd, cum că ar fi pro-comunistă şi conţine situaţii sexuale explicite.
7. Împăratul muştelor, de William Golding
Este romanul de debut al renumitului scriitor, care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în 1983. A fost publicat în 1954 şi a cunoscut un enorm succes imediat după apariţie. Mulţi o consideră însă demoralizatoare, din cauză că induce ideea că omul este puţin mai mult decât un animal. După 1974 a fost scoasă din bibliotecile mai multor şcoli şi universităţi din SUA. De asemenea, o comisie a Consiliului de Educaţie din Toronto, o cataloga în 1988 drept rasistă şi recomanda scoaterea ei din toate şcolile.
6. Stăpânul Inelelor, de JRR Tolkien
Aparent, o carte despre spiriduşi, elfi şi vrăjitori, nu ar trebui să constituie un pericol pentru nimeni, însă comunitatea creştină din Alamagordo (New Mexico) a hotărât, în 2001, arderea cărţilor lui Tolkien, pe motiv că sunt „sataniste”.
5. The Giver, de Lois Lowry
A fost publicată în 1993 şi este o carte pentru copii, a cărei acţiune se petrece într-o societate utopică, în anul 2065. A fost interzisă în mod exagerat, pentru că ar promova pruncuciderea şi magia.
4. Jungla, de Upton Sinclair
A apărut în 1906, iar în 1929 a fost interzisă în bibliotecile publice din Iugoslavia. În 1933 a fost arsă de nazişti, pentru vederile socialiste ale autorului, iar în 1956 a fost interzisă în Germania de Est, fiind considerată anti-comunistă. De asemenea, din 1985 este interzisă în Coreea de Sud.
3. Reţeaua miraculoasă, de E.B. White
Este o carte pentru copii, ilustrată, apărută în 1952. Decizia de interzicere este absurdă, fiind vorba despre prietenie, un păianjen propunându-şi să salveze un porcuşor de la soarta ce i se apropie odată cu venirea sărbătorilor.
2. Winnie de pluş, de A. A. Milne
O altă carte pentru copii interzisă din exces de zel. A apărut în 1926 şi a fost tradusă în 25 de limbi, dar există ţări care au oprt-o la graniţă.
1. Vrăjitorul din Oz, de L. Frank Baum
Cartea a apărut în anul 1900, iar în 1957 directorul librăriilor din Detroit horăra să o interzică, pe motiv că nu este educativă pentru copii, promovează negativismul şi nu le stimulează procesul de gândire. În 1986, şapte familii creştine din Tennesse au cerut scoaterea cărţii din programa şcolară şi au intentat un proces în acest sens, deoarece în carte sunt promovate atribuite umane, care îi aparţin, în fapt, doar lui Dumnezeu. „Nu vreau ca fiul meu să fie sedus într-un mediu supranatural, fără Dumnezeu”, a declarat unul dintre părinţi. Alte motive erau legate de învăţătura romanului că femeile sunt egale cu bărbaţii, iar animalele sunt personificate şi pot vorbi. Judecătorul a hotărât că micuţii pot părăsi sala de clasă atunci când la oră se discută acest roman.