Miniştrii de Interne din cele 28 de state UE vor încerca, în cadrul reuniunii de marţi, de la Bruxelles, să aplaneze diferendele cu privire la repartizarea refugiaţilor. Acest summit intervine pe fondul unor tensiuni crescânde între Ungaria şi Uniunea Europeană.
Statul ungar nu este de acord cu primirea şi nici cu tranzitul miilor de imigranţi care folosesc Ungaria ca pe o ţară de tranzit spre alte ţări europene, cea mai solicitată dintre acestea fiind Germania. UE îi reproşează acest lucru Budapestei, în virtutea drepturilor refugiaţilor prevăzute în legile internaţionale şi mai ales faptul că frontiera ungară este aproape în totalitate împrejmuită cu garduri de sârmă ghimpată şi păzită cu armată.
Astfel, la reuniunea UE, de miercuri, şefii de stat şi de guvern ale celor 28 de ţări membre ar putea ajunge al o înţelegere referitoare la cotele de imigranţi, dar şi la excluderea termenului „constrângător” referitor la cotele de imigranţi care ar urma să fie stabilite pe ţări.
Citeşte şi Amnesty International: Refugiaţii au nevoie de acces la protecţie internaţională, nu de bariere
Reuniunea miniştrilor de Interne este urmată – miercuri – de un summit extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din UE.
Ungaria, o ţară tranzitată de 225.000 de migranţi de la începutul anului, şi-a dotat luni poliţia şi armata cu noi puteri în cadrul unei „stări de criză cauzată de o imigraţie masivă”.
Între aceste măsuri figurează posibilitatea ca armmata să recurgă la armament cu gloanţe de cauciuc sau puşti cu plasă (Net Gun) împotriva imigranţilor care încearcă să pătrundă ilegal în ţară.