Cele şapte păcate, în Săptămâna Mare, la România TV VIDEO

Crime, jafuri, violuri, furturi - tot mai multe de la o zi la alta. În Săptămâna Patimilor, România pare o ţară fără Dumnezeu. Mândria, invidia, desfrânarea, lăcomia, păcate capitale în lumea creştină au ajuns să facă parte din viaţa de zi cu zi. La România TV, în sâmbăta mare, vorbim despre cele şapte păcate ale unei ţări şi despre cum ne putem lecui de ele.
Romania TV
14 apr. 2012, 11:50
Cele şapte păcate, în Săptămâna Mare, la România TV VIDEO

1. Mândria.

Mândria este păcatul de moarte prin care a căzut îngerul şi s-a făcut drac şi din lumină a devenit întuneric. Din aceasta se naşte slava deşartă, îngâmfarea, ipocrizia, megalomania, aroganţa, înfumurarea, lăudaroşenia, neruşinarea, ocara şi altele, care sunt toate fiice ale mândriei. Din mândrie se nasc două surori: îngâmfarea şi neruşinarea. După Sf. Nectarie al Eghinei, îngâmfarea este patima cea mai rea dintre toate şi pricină a tuturor relelor dintre oameni. Aceasta produce toate scandalurile, aceasta aduce dezbinările, provoacă schismele, răstoarnă aşezămintele, tulbură pacea din lume, aduce lupte şi războaie şi toate nenorocirile dintre oameni. Mândria naşte neruşinarea, necredinţa, ura, mânia, dispreţul, duşmănia, dispreţuirea aproapelui, împietrirea inimii, cruzimea. Pe când cel ce are smerenie scapă de toate acestea şi le biruieşte. Fericit este cel ce are smerenie, căci acela va moşteni pământul celor blânzi, adică al drepţilor… Căci, cel care se smereşte pe sine se va înălţa.

2. Invidia.

Invidia este păcat de moarte şi dintr-însa ies zece ramuri, adică: complotul, mânia, duşmănia, cearta, nemuţumirea, luarea în râs, bucuria de răul altuia, ura, ţinerea de minte a răului, uciderea. lnvidia este patima unui suflet înrăit, chinuit de bunul mers şi faptele bune ale aproapelui. Invidiosul, ca şi tuberculosul, este mâncat pe dinăuntru şi este mistuit de patimă. Invidiosul urăşte pe cel ce îl întrece cu situaţia, cu bogăţia, cu cinstea. Invidiosul pofteşte necontenit bunurile aproapelui său, urăşte pe cei frumoşi şi buni. Este prietenul şi ajutorul satanei. Invidiosul se hrăneşte cu nenorocirea aproapelui său. „Nu este patima mai otrăvitoare ca invidia”, zice Marele Vasile. Aşa cum rugina mănâncă fierul, aşa şi invidia macină sufletul celui ce o are”.  „Invidia este cea mai nedreaptă dintre toate patimile, dar şi cea mai dreaptă: pe de o parte, izgoneşte tot binele, iar pe de alta, chinuieşte pe cel care o are”. (Sf. Grigorie Teologul) Dar cel ce are adevărata dragoste de Dumnezeu şi de aproapele, pe toate acestea le biruieşte şi le nesocoteşte şi de nici una nu este rănit; pentru că „dragostea îndelung rabdă, este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte, nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă; dragostea nu cade niciodată”, după Sf. Apostol Pavel. (I Cor. 13. 4)

3. Iubirea de argint

Iubirea de argint este rădăcina tuturor relelor, după cuvântul Sf. Apostol Pavel, căci dintr-însa se nasc: mărturia mincinoasă, lăcomia, minciuna, nemilostivirea, vicleşugul, nedreptatea, furtul, batjocorirea celor sfinte, cămătaria, închinarea la idoli. Toate acestea sunt roadele şi copiii iubirii de argint. Iubirea de argint este alipirea iraţionala de bani, este patima înfricoşata, nedreaptă, fărădelege şi nesăturată. Iubitorul de argint este mai nenorocit decât toţi; are totul şi nu are nimic. Niciodată nu se ridica sătul de la masă, iar dacă este invitat la altcineva mănâncă precum porcul. Niciodată nu este îndestulat cu ceea ce are; iar, pe lânga ceea ce are doreşte, dacă ar fi cu putinţă, să grămădească toţi banii din lume. Iubitorul de argint şi lacomii sunt cei mai mari, mai înfricoşaţi, rnai vătămători materialişti şi duşmani ai omenirii. Bogatul iubitor de argint se aseamănă cu animalul care transporta aur, dar se hrăneşte cu paie. Marele Vasile zice despre iubitorul de argint: „Necontenit vede aur, necontenit cugetă la aur şi numai pe acesta îl vede înaintea ochilor şi-şi aduce aminte numai de el”. Dar cel ce face milostenie, pe toate acestea le calcă în picioare şi de nici una nu este vătămat; căci milostenia face pe om asemenea cu Dumnezeu: milostiv, îndurător, iubitor de oameni, bucuros, compătimitor; îl face prieten al lui Durnnezeu, şi numele lui este cunoscut tuturor.

4. Desfrânarea.

Desfrânarea este păcat de moarte, oprit şi de cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Din acest păcat se nasc: sodomia, onania, corupţia, amestecarea sângelui, silnicia, bestialitatea, adulterul, nefrica de Dumnezeu ş.a. Toate acestea sunt copiii şi roadele desfrânarii. „Prin patru lucruri, zice un părinte, se trezeşte patima desfrânarii şi curvia: din mâncare şi băutura peste măsura; din somn mult; din nelucrare, joacă şi multă vorbire şi din împodobirea hainelor”. Iar Marele Vasile zice: „Cel stăpânit de diavolul desfrânării nu are numai acest păcat, ci adaugă şi altul. Adică, vorbeşte neruşinat, se îmbată şi ispiteşte şi pe alţii. Iar cel ce are curăţie, pe toate acestea le biruieşte, le calcă în picioare şi de nimic nu este vătămat, căci înfrânarea păzeşte pe om feciorelnic, curat, nestricat, asemenea îngerilor lui Dumnezeu şi aduce lui Dumnezeu jertfa vrednică, totdeauna, în tot timpul şi locul.

5. Lăcomia pântecelui.

Lăcomia este păcatul de moarte din care se nasc: risipa, ilegalitatea, jurământul mincinos, beţia, furtul, senzualitatea, răpirea, linguşirea, neruşinarea, nesăturarea. Toate acestea sunt progeniturile şi rodul lăcomiei pântecelui. „Grija de pântece este rădăcina tuturor relelor. Cel ce-şi îngrijeşte stomacul şi luptă să biruiască duhul curviei este asemenea celui ce voieşte să stinga focul cu gaz. Când pântecele este strâmtorat, se smereşte inima; dar când acesta este îngrijit, gândul se fuduleste”. (Sf. loan Scărarul) „Cine se îndestulează cu mâncarea se aseamănă cu animalele şi cu fiarele: cu tigrul, cu leul, cu ursul şi cu porcii, si nu cu oamenii”. (Sf. Joan Hrisostom) „Nu murdăria este rea, ci lăcomia pântecelui. Căci multă mâncare şi deasă mâncare este cauza desfrânării”. (Maxim Marturisitorul) „Însă mare bun este postul. Acesta nimiceşte rănile păcatului, potoleşte aprinderea patimilor trupeşti şi le îmblânzeşte, este sălaşul bunătăţii, odrăslire a rodului bucuriei” (Sf. S. Metafrast). Iar cel ce posteşte pe toate acestea le biruieşte şi le dispreţuieşte, pentru că postul este însoţit de înfrânare, de nevoinţă, de curăţie şi de rugăciune.

6. Trândăvia.

Trândăvia este păcatul de moarte căruia îi urmează: deznădejdea, lenea, nepăsarea, neglijenţa, impietatea, necredinţa, slăbanogirea, osândirea altuia, amânarea ş.a., care sunt copiii trândaviei. Cel stăpânit de trândăvie urăşte cele prezente şi doreşte pe cele ce nu sunt de faţă” (Sf. Ioan Damaschin). „Multă nepăsare şi trândăvie este mai vătămătoare decât toată lucrarea diavolească, şi diavolul care îi stăpâneşte, prin trândăvie îi stăpâneşte. Pe când cel râvnitor şi veghetor cu sufletul, de toate acestea este scăpat şi le biruieşte cu totul, căci cel veghetor are apărători rugăciunea, evlavia, pocăinţa, căldura, studiul, cinstea, frica de Dumnezeu, spovedania, cugetarea la Sfintele Scripturi, prin care găseşte viaţa veşnică”.

7. Mânia.

Mânia este păcatul de moarte din care se nasc: nebunia, blasfemia, cruzimea, tulburarea, spaima trupului, ocara, iritarea, prostia, schimbarea trupului, uciderea şi multe altele, care toate sunt copiii mâniei şi iritaţiei. Toate pe care le fac oamenii stăpâniţi de mânie sunt oarbe, fără de minte, păcate. De aceea, zice Sf. loan Gura de Aur, trebuie să ne păzim de mânie şi să vorbim cu cuviinţă; şi nu numai a nu ne mânia, ci nici a nu striga, căci răcnirea este materie a mâniei. Să tăiem aripile mâniei, ca nu cumva răutatea să crească iarăşi; căci arzătoare este patima mâniei; arzător şi teribil jefuieşte sufletele noastre. De aceea, trebuie ca totdeauna să-i astupăm ieşirea ei. Foc teribil este mânia şi pe toate le mistuie. Mânia este şi mai teribilă decât beţia, mai mizerabila decât diavolul. Dar, dacă ne păzim să nu ridicam glasul, am găsit calea cea mai bună a filozofiei. Dar omul răbdător pe toate acestea le suferă şi le biruieşte, pentru că din răbdare se naşte nerăutatea şi resemnarea prin care toate se biruiesc şi se risipesc.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Ideea inedită a unui român pentru o vacanță ieftină în Grecia. Postarea lui a generat mari controverse
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Român arestat în Italia cu 2 kilograme de cocaină după o urmărire spectaculoasă
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!