Victor Ponta a precizat că banii ar urma să fie rambursați în termen de cinci ani, iar dobânda este în jur de 1,5%.
„Este o perioadă dificilă prin care Republica Moldova trece acum din punct de vedere financiar și bugetar. Până la momentul la care va avea un acord cu instituțiile financiare internaționale — FMI, CE și BM — (…) cred că este de datoria și mai ales este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care putem să spunem (…) ‘putem să vă dăm acest împrumut rambursabil în condiții extrem de avantajoase’. Această asistență financiară se va acorda cu o dobândă egală cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piața internațională, în jur de 1,5%. România nu pierde, nu câștigă, nu vedem acest lucru ca pe o operațiune comercială, ca pe o afacere, ci vedem ca pe un ajutor pe care îl dai celui mai apropiat prieten”, a spus Ponta, într-o conferință de presă comună cu omologul său moldovean, Valeriu Streleț, la finalul ședinței comune a guvernelor celor două țări.
Șeful Executivului român a precizat că a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre acest împrumut, dar și cu lideri politici, astfel că, în opinia sa, există „o intenție comună de a aproba acest acord”.
La rândul său, premierul moldovean, Valeriu Streleț, a susținut că din acest împrumut ar urma să fie eliberată anul acesta o primă tranșă de 60 de milioane de euro.
„Republica Moldova nu intenționează să consume acești bani pe domenii neproductive. Noi avem intenția să reanimăm proiectele investiționale care au fost temporar suspendate din motivul absenței suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult în contextul unor anumite perioade de instabilitate politică și condiționări de reforme”, a explicat premierul Republicii Moldova.