Elena Udrea a anunţat, miercuri, că îi va chema ca martori, în dosarul Gala Bute, pe fostul premier Emil Boc şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru că a existat o Hotărâre de Guvern cu privire la implicarea Ministerului Turismului în Gala Bute.
„In mod cert ii voi cere ca martori, pentru ca a existat o HG cu privire la implicarea ministerului in promovarea Romaniei in Gala Bute. Ii voi cere ca si martori, pentru ca in descrierea acuzatiei la adresa mea se spune ca as fi determinat Guvernul sa accepte implicarea ministerului. Trebuie chemati ca martori si vazut cum a fost luata aceasta decizie, cum s-a dat HG si sa vedem daca era ceva ilegal. Daca era ceva ilegal, a semnat domnul Predoiu. Trebuie sa vedem, daca e ilegal la Elena Udrea, trebuie sa fie ilegal si la domnul Predoiu. Ca si prim ministru ai atributii si responsabilitate generala„, a declarat Elena Udrea.
Elena Udrea: Dacă nu ne-am lămurit cu privire la darea de mită, cum putem fi siguri că s-a luat mită?
Elena Udrea a declarat că, împreună cu avocaţii, a cerut ca dosarul Gala Bute să se întoarcă la Parchetul General, deoarece nu înțelege de ce este acuzată, de vreme ce nu există dovezi care să o incrimineze.
„Am contestat faptul ca cel care in acest dosar, spun procurorii, ca ar fi dat mita, care a ajuns apoi de la Nastasia (fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Gheoghe Nastasia – n.r.) la mine (dansul nu spune acest lucru, asa spun procurorii), nu este in dosar. Fata de dansul s-a disjuns cauza, iar procurorul a spus ca trebuie sa mai cerceteze sa vada daca chiar a avut loc fapta de dare de mita. Intrebarea mea este daca nu ne-am lamurit cu privire la darea de mita, cum putem sa fim siguri ca s-a luat mita? Si daca procurorii vor constata ca domnul nu a dat mita, eu cum sunt judecata pentru luare de mita? Asadar, am cerut ca aceasta cauza sa se intoarca la Parchet pentru completarea sau definitivarea urmaririi penale.
La momentul la care rechizitoriul a fost trimis in instanta, unul dintre motivele pentru care s-a grabit foarte tare, a fost acela ca era o cauza cu arestati si pentru a nu sta mai mult in arest preventiv, s-au grabit cu rechizitoriul, ceea ce poate sa fie de inteles, numai ca asta a prejudiciat calitatea cauzarii. Spre exemplu, la infractiunea de abuz in serviciu de care sunt acuzata, nu se spune care este fapta pe care am savarasit-o. Nu se spune ce a facut Elena Udrea gresit cu privirea la implicarea Ministerului Turismului la organizarea Galei Bute.
Sunt cateva lucruri pe care noi am solicitat sa fie lamurite de catre Parchet, iar modalitatea de a fi lamurite este aceea de a fi trimise inapoi in instanta„, a explicat fostul ministru al Turismului.
Elena Udrea a fost trimisa în judecata pe 21 aprilie în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzata de savârsirea a trei infractiuni de luare de mita, abuz în serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene.
În dosar au mai fost deferiti justitiei si fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu – administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, Stefan Lungu – fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia – fost secretar general în Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ana Maria Topoliceanu – fost director al Companiei Nationale de Investitii, Dragos Marius Botoroaga – administratorul unei firme.
Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, si anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia si Breazu, au primit, cu stiinta sa, sume de bani de la reprezentantii unor societati comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrarilor finantate de ministerul pe care inculpata îl conducea.