Roberto Fico a anunţat încă de marţi, imediat după Consiliul JAI, că ţara sa nu va accepta decizia privind cotele obligatorii de imigranţi câtă vreme el va fi premier.
‘Vom merge în două direcții: prima, vom depune o sesizare la curtea din Luxemburg… în al doilea rând, nu vom implementa decizia miniștrilor de interne’, a declarat Fico presei.
Conform deciziei miniștrilor de interne de marți, Slovacia ar trebui să accepte 802 refugiați, 190 din Italia și 612 din Grecia, a declarat purtătorul de cuvânt al Reprezentanței Comisiei Europene în Slovacia, Andrej Kralik, citat de TASR.
El a precizat că acest număr ar putea fi redus dacă țări non-UE precum Norvegia și Elveția vor participa la schema de distribuție.
În ciuda opoziţiei a patru ţări est-europene, între care şi România, planul de redistribuire conform cotelor de imigranţi se va aplica. Conform acestui plan, Ungaria, România, Cehia şi Slovacia vor fi obligate, prin legi europene pentru imigraţie să primească refugiaţi.
Potrivit planului, cei 120.000 de refugiaţi vor fi relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria către alte ţări din Uniunea Europeană. Cehia, România, Slovacia şi Ungaria au votat împotriva cotelor obligatorii, iar Finlanda a fost singura ţară care s-a abţinut. Polonia, care mai înainte se opusese cotelor, a votat până la urmă în favoarea planului.
Planul a fost criticat de către agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) ca fiind insuficient prin raportare la situaţia reală a migranţilor care au asaltat Europa.
ONU a mai estimat că aproximativ 480,000 migranţi au ajuns anul acesta în Europa, iar acum, rata imigranţilor care sosesc pe ţărmurile europene este de aproximativ 6.000 de persoane pe zi.