Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat, marţi, începând cu ora 10.00, în şedinţă comună a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta – „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”.
Pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.
Chiar dacă toţi parlamentarii liberali sunt prezenţi şi votează, PNL ar mai nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR şi PMP au anunţat că susţin demersul PNL, însă voturile lor sunt insuficiente.
Astfel, cei care vor susţine moţiunea de cenzură sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR şi câţiva de la grupul democrat popular şi neafiliaţi, în total fiind puţin peste 200.
Pe de altă parte, actuala coaliţie guvernamentală este solidară cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmând că rămâne alături de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este susţinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adaugă cei 17 deputaţi de la minorităţile naţionale altele decât cea maghiară care, de regulă, votează cu Guvernul, deci, în total, peste 300 de parlamentari.
Citeşte şi: Ponta, despre moţiunea de cenzură: Nu va fi NICIO SUPRIZĂ. Cred că PSD mă va susţine în continuare. VIDEO
Liberalii au admis că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt mici, demersul Opoziţiei, iniţiat imediat după trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta pentru fapte de corupţie, fiind mai curând unul simbolic.
Analistul politic Cristian Pârvulescu a declarat pentru RomaniaTV.net că moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Ponta are şanse minime să treacă.
„După declaraţiile făcute de partenerii PSD, şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt reduse. Sigur că niciodată nu putem spune clar şi categoric că moţiunea nu va trece. Aritmetic discutând, nu cred că sunt mari şanse.
Cred că una dintre marile probleme pe care le are această moţiune este calendarul. Este pusă imediat după ce Victor Ponta a fost trimis în judecată, dar cu două săptămâni înaintea Congresului PSD. Este greu de crezut că PSD ar putea să ia decizia să-l abandoneze pe Ponta înaintea Congresului, fără să fie consecinţe la Congres”, a menţionat Cristian Pârvulescu pentru RomaniaTV.net.
Citeşte şi: Liviu Dragnea: Obiectivul coaliţiei este ca MOŢIUNEA DE CENZURĂ a PNL să cadă
Analistul politic consideră că chiar dacă ar fi „trădări” din formaţiunile care compun coaliţia de guvernare, acestea nu vor fi în număr mare, cât să facă diferenţa.
„Din punct de vedere nici UNPR şi nici ceilalţi parteneri nu ar avea un motiv să facă această mişcare, ca urmare am putea vorbi despre un premier Ponta relegitimat care ar putea să reziste încă o perioadă pe baza votului căreia i-a supravieţuit. (…) Ar putea fi voturi de la PSD. Dar vor fi suficient de multe? E greu de spus în momentul de faţă cât de multe vor fi şi care va fi strategia pe care o vor alege partidele: să voteze, să nu voteze. Sunt multe probleme care rămân în discuţie. Ştiu că la Senat s-a declarat că vor vota, de exemplu. Nu mă aştept să fie un număr important de voturi în favoarea moţiunii dinspre parlamentarii coaliţiei PSD-UNPR-ALDE”, a adăugat analistul politic.
Întrebat despre cum ar arăta scena politică românească dacă moţiunea de cenzură ar trece, analistul Cristian Pârvulescu este de părere că în locul lui Ponta va fi desemnat cel mai probabil Cătălin Predoiu.
„Dacă moţiunea de cenzură ar trece, atunci preşedintele Iohannis va avea oportunitatea să desemneze o persoană pentru funcţia de prim-ministru pentru formarea Guvernului. Foarte probabil, având în vedere declaraţiile sale anterioare, această persoană ar trebui să fie cel puţin în prima fază Cătălin Predoiu”, a afirmat Cristian Pârvulescu pentru RomaniaTV.net.
Referitor la declaraţia lui Klaus Iohannis care a spus că „ar fi un rezultat bun dacă ar trece moţiunea, analistul politic precizează că aceasta „nu poate fi considerată ca o indicaţie de vot”.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Ar fi un rezultat BUN dacă va trece moţiunea. Suntem UNICI cu un premier trimis în judecată
„Declaraţia lui Iohannis trebuie înţeleasă în contextul în care a început deja un proces al premierului, acesta fiind trimis în judecată şi din acest moment situaţia este şi mai complicată. Pentru un ministru, spre exemplu suspendarea ar fi apărut în mod normal.
Preşedintele a făcut acea declaraţie dar nu poate fi considerată ca o indicaţie de vot pentru că până la urmă partidele şi fiecare parlamentar în parte vor decide ce vor vota”, a conchis Cristian Pârvulescu.
În actuala legislatură, au fost depuse trei moţiuni de cenzură împotriva Cabinetului Ponta, cea dezbătută marţi fiind a patra. Niciuna dintre ele nu a trecut, ultima fiind dezbătută în 12 iunie şi respinsă cu 194 de voturi „pentru”, faţă de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind „împotrivă”, iar 7 anulate.
De altfel, în 25 de ani, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: moţiunea iniţiată împotriva Cabinetului Emil Boc, în octombrie 2009 (în pragul alegerilor prezidenţiale, când PNL şi PSD au făcut front comun) şi cea împotriva Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu, adoptată în aprilie 2012, tot prin votul PNL şi PSD, şi urmată de desemnarea lui Victor Ponta premier.
De-a lungul perioadei postdecembriste, au fost depuse, în total, 32 de moţiuni de cenzură, dintre care 10 împotriva guvernelor PSD şi ex-PDSR.