Studiul a fost realizat de University of Michigan Transportation Research Institute (SUA) şi centrul SAFER din cadrul Chalmers University of Technology din Goteborg (Suedia), iar la realizarea sa au mai particpat experţi francezi şi britanici.
Scopul său iniţail a fost acela de a demonstra că standardele de siguranţă folosite în Uniuneea Europeană şi SUA sunt similare, însă analiza a relevat că autoturismele americane sunt mult mai nesigure atunci când se produc coliziunile frontale.
Astfel, potrivit raportului, pasagerii din maşinile europene beneficiază de o siguranţă cu 33% mai mare în cazul coliziunilor frontale. „Rezultatele studiului nostru indică faptul că există o diferenţă de risc (risc de accidentare) între maşinile cu specificaţii europene şi cele americane. Astfel, recunoaşterea imediată a vehiculelor americane în UE ar putea duce la un număr mai mare de accidente sau decese în accidente. Impactul diferenţei este greu de cuantificat, deoarece depinde de mai mulţi parametri„, a declarat Andras Balint, analist de siguranţă a traficului rutier la Chalmers şi co-autor al studiului.
Citeşte şi Top 5 cele mai importante premiere mondiale la Salonul Auto de la Frankfurt FOTO
Totuşi, până acum, rezultatele studiului au fost ţinute secrete, de teama că ar compromite armonizarea standardelor de siguranţă, ca parte a Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii.