„Cred că cea mai importantă virtute a reuniunii noastre este că putem să stăm la masă și să vă ascultăm. Nu toată lumea simte același lucru. Și aici am să fac o referire directă, cel puțin aceasta este impresia mea și prin prisma faptului că, vedeți, CSM-ul nu este prezent, Curtea Constituțională nu este prezentă, din cei pe care i-am invitat.
O serie de lideri politici importanți au evitat să vină. Nu există cultura disputei intelectuale, academice, nici măcar politice. Am făcut numeroase invitații și am primit răspunsuri care mă fac să trag câteva concluzii. Unii nu au apetit pentru așa ceva, n-au capacitate, iar altora — și acesta este lucrul cel mai grav — le este teamă să vină, să participe la astfel de discuții„, a afirmat Tăriceanu.
Citeşte şi: Tăriceanu ACUZĂ infiltrarea serviciilor de informaţii în rândul magistraţilor
În opinia sa, la conferință ar fi trebuit să participe și membrii comisiilor juridice ale Parlamentului.
„Dacă nu aceștia, măcar președinții și vicepreședinții. Toți au găsit lucruri mult mai importante de făcut. Interesul parlamentarilor este foarte mare față de problemele care sunt în discuție și mi-aș dori să audă și ei, dar nu numai ei. Discuția ar fi fost utilă în contextul în care e o obligație a noastră instituțională, dar nu numai a noastră, ci și a puterii judecătorești și a Executivului, să stăm cu toții la masă„, a precizat Tăriceanu.
El a spus că aceste discuții trebuie întețite pe viitor, iar prezența să fie mai numeroasă, scrie agerpres.ro.
În context, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că ceea ce îl preocupă, dincolo de nivelul corupției în România, la toate nivelele, sunt „derapajele, abuzurile și excesele”.
„Situația pe care noi am discutat-o aici, și vi se pare că este dezechilibrată din punct de vedere al prezenței și așa este, nu este aceea legată de amploarea măsurilor de combatere a corupției luate de DNA cu ajutorul neprecupețit al SRI. Pe mine mă deranjează ce văd, mă deranjează pentru că și imaginația mea este depășită când văd care este nivelul corupției în România, la toate nivelele.
La nivel politic, în administrația centrală și până jos de tot. Deci nu acesta este lucrul care mă preocupă, pentru că această operațiune este necesară. Pe mine mă preocupă ceea ce înseamnă dincolo de acest fapt, derapajele, abuzurile, excesele”, a susținut președintele Senatului.
În opinia sa, este necesar ca statul de drept să fie alcătuit și consolidat pe baza instituțiilor care pot să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.
„Ceea ce mă preocupă este ca, încet-încet, să nu ajungem să considerăm că statul de drept este în final arhitectura instituțională pe tot ceea ce înseamnă elementul de forță, ci mai degrabă să avem în vedere, așa cum este într-o democrație liberală, ca statul de drept să fie alcătuit și consolidat pe baza instituțiilor care pot să apere drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a subliniat Tăriceanu.
Președintele Senatului a criticat activitatea CSM, ca reprezentant al puterii judecătorești, arătând că „orice afirmație este considerată un atentat la independența Justiției și de aici decurge și comportamentul lor, care este unul autist”.
Senatul a organizat, miercuri și joi, conferința cu tema „Guvernarea reprezentativă și separația puterilor sub imperiul democrației”.
Dezbaterea, organizată sub egida președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost structurată pe două axe tematice: separația, independența și controlul reciproc al puterilor în stat și lupta împotriva corupției — obligație a instituțiilor statului democratic.