„Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii”, stabileste in prezent articolul care va fi eliminat din ordonanta. Concret, asta înseamnă ca acele contracte nu vor mai fi considerate titluri executorii, potrivit avocatnet.ro
Propunerea vine în ajutorul persoanelor care se află în situaţia de a fi executate silit fără a putea apela la vreo cale de atac eficienta.
„Mii de oameni au fost evacuati din locuintele lor in urmarea unor executari silite demarate de banci sau de colectori de creante (…), fara sa li se fi dat sansa unei opozitii sau a unui apel la hotararea judecatorului de incuviintare a executarii silite si fara sa li se fi dat sansa de a se pune sub protectia tribunalului, asa cum se intampla in majoritatea tarilor Uniunii Europene. In dreptul nostru procesual civil, in totala contradictie cu Dreptul Uniunii Europene, incheierea prin care se incuviinteaza executarea silita a unui contract de credit bancar (titlu executoriu in el insusi, care nu are nevoie de o solutie judiciara favorabila pentru a fi pusa in executare silita) nu este supusa niciunei cai de atac”, se arata in expunerea de motive a proiectului.
In acelasi timp, in expunerea de motive sunt prezentate cazuri europene in care s-a hotarat ca debitorii trebuie sa aiba posibilitatea de a se opune executarii silite: „In ultima vreme, mai ales in spete pronuntate contra sistemului judiciar spaniol (similar in multe privinte cu cel romanesc), s-a decis la Luxemburg ca e inadmisibil ca debitorului sa i se refuze dreptul de a se opune la incuviintarea unei executari si de a cere inghetarea efectelor unui contract care este suspect de a fi impanat cu clauze abuzive, mai ales in acele cazuri in care obiectul executarii silite il reprezinta casa de locuit a debitorului si a familiei sale. (…) Mai mult, CEDO a decis ca, daca o executare silita asupra locuintei debitorului sau a familiei sale s-a derulat fara ca debitorului sa i se fi dat dreptul efectiv de a se opune la executare, atunci el are dreptul la despagubiri, inclusiv pentru daune morale”.
In alta ordine de idei, Guvernul nu sustine proiectul de lege din moment ce, conform Codului de procedura civila, contractul de credit este calificat drept titlu executoriu. Prin urmare, Executivul apreciaza ca abrogarea articolului 120 din OUG nr. 99/2006 ar duce la o insecuritate a raporturilor juridice.
Propunerea legislativa trecuta ieri de Senat va fi transmisa celeilalte Camere parlamentare pentru a intra in procedura de dezbatere si adoptare.