Controverse pe întâlnirea Obama-Putin. Declaraţii contradictorii de la Casa Albă şi Kremlin

Casa Albă a precizat că întrevederea dintre președintele american Barack Obama și omologul său rus, Vladimir Putin, anunțată pentru luni, 28 septembrie, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, va avea loc la 'cererea' Rusiei și nu invers, pentru a risipi orice semne de îndoială în această privință, a relatat joi The New York Times. În replică, administraţia de la Kremlin a dezmințit afirmațiile Casei Albe.
Filip Stan
25 sept. 2015, 09:50
Controverse pe întâlnirea Obama-Putin. Declaraţii contradictorii de la Casa Albă şi Kremlin

Putin nu era doar nerăbdător să aibă această întâlnire, ci chiar o dorea cu ‘disperare’, a comentat într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, adăugând că, în baza ‘cererilor repetate’ venite din partea rusă se poate spune că Moscova pare destul de interesată în a avea o convorbire cu Obama, potrivit publicației amintite. În cele din urmă, șeful administrației americane a decis ‘că merită să angajeze în acest moment o întâlnire tete-a-tete cu președintele Putin pentru a vedea dacă interesele SUA pot fi susținute’, a adăugat Josh Earnest.

‘Cred că are sens ca președintele Obama să discute cu omologul său rus pentru a vedea dacă poate obține mai multe clarificări cu privire la intențiile Rusiei în Ucraina (…) și dacă acesta este dispus măcar să ia în considerare sfatul președintelui Obama în ceea ce privește consolidarea sprijinului militar pentru regimul lui (președintelui sirian Bashar) Al-Assad’, a declarat același purtător de cuvânt, citat de publicația The Washington Times, potrivit Agerpres.

”Declarațiile lui Josh Earnest (purtătorul de cuvânt al Casei Albe) că Putin a căutat această întâlnire și că a făcut cereri repetate pentru ca ea să aibă loc nu corespund adevărului”, a declarat Iuri Ușakov, consilier al președintelui rus, potrivit TASS.

Potrivit reprezentantului de la Kremlin, administrația SUA a trimis la 19 septembrie o propunere Moscovei pentru o întâlnire între Putin și Obama, care să aibă loc la 28 sau 29 septembrie, în timpul vizitei președintelui rus la ONU, partea rusă optând pentru prima variantă.

În același timp, consilierul rus a subliniat că, în general, detaliile unor astfel de întâlniri nu sunt date publicității și că ele țin de ”bucătăria diplomatică”, adăugând că ”Moscova speră ca Washingtonul să aibă pe viitor o abordare mai profesionistă în privința înțelegerilor diplomatice legate de întrevederile dintre lideri”.

Citeşte şi Obama îi cere lui Putin să clarifice implicarea Rusiei în Siria, în lupta împotriva SI

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a expus o viziune diferită asupra acestei întrevederi și a obiectivelor ei, mai scrie The Washington Times. ‘Desigur, subiectul principal va fi Siria’, a indicat Peskov, adăugând că Ucraina va fi discutată numai ‘în cazul în care timpul va permite’.

Întâlnirea ce va avea loc luni, 28 septembrie, la New York între președintele rus Vladimir Putin și omologul său american Barack Obama, a fost convenită de ‘comun acord’, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de TASS.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Construcția fenomen din România pe care Ceaușescu a făcut-o cu gândul la invazia rușilor. Spionajul american a fost în alertă tot timpul
Capital.ro
S-a dat ordin: Să fie amendat de urgenţă! Obligatoriu în toate localitățile din România. E incorect
Playtech.ro
Cele mai norocoase zodii în toamna 2024. Vor avea parte de mulți bani și iubire adevărată
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
ANALIZĂ. Cât de afectată este imaginea României de scandalul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Bătaie între Harry și William. Până unde s-a ajuns
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
De ce și-a plimbat bărbatul iubita moartă cu căruciorul, vineri seara, în Sectorul 5. Ce le-a spus polițiștilor că s-ar fi întâmplat cu ea, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Vladimir Putin a ordonat retragerea. Umilință pentru Rusia: A însemnat o batjocură
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Val de caniculă pe litoral: temperaturi record și prețuri în creștere atrag turiști numeroși
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! JOE BIDEN a CONFIRMAT OFICIAL
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'