Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină şi s-a ajuns la un sistem pe o ţară întreagă

Întemeietorul SMURD din România, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureș cu o mașină, "cu niște nebuni" și s-a ajuns la un sistem pe o țară întreagă.
Iulian Tudor
25 sept. 2015, 15:53
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină şi s-a ajuns la un sistem pe o ţară întreagă

Ce se întâmplă astăzi, la Târgu Mureș, este de o importanță maximă pentru că noi sărbătorim 25 de ani de muncă și de lucru în echipă, ca să ajungem unde este SMURD astăzi și nu doar SMURD, vorbim despre întreg sistemul de urgență din care SMURD face parte. S-a început cu o mașină, cu niște nebuni — printre care și dr. Cristian Boieriu — care au acceptat să se implice și au rămas implicați până azi, și de la o mașină am ajuns la un sistem pe o țară întreagă. Acest lucru nu putea să aibă loc dacă nu îi aveam pe cei care au văzut și n-au sprijinit. Acum, ne sprijină foarte multe instituții și ministere„, a arătat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Acesta a spus că manifestările dedicate împlinirii a 25 de ani de la înființarea SMURD la Târgu Mureș beneficiază și de o prezență importantă a unor oaspeți străini, ‘fără de care, în anumite momente, poate nu am fi putut continua și nu am fi putut să ajungem la o asemenea calitate pe care o avem astăzi’.

Pompierii din Scoția, care ne fac onoarea să defileze cu noi, care au fost primii alături de noi, împreună cu Spitalul Regal din Edinburgh, în 1993, cu prima echipă de descarcerare, prima cameră de resuscitare, apoi cursuri făcute cu colegii din Paris, primele centre de formare făcute cu sprijinul guvernului SUA, prin fonduri care au venit prin Agenția de Dezvoltare, care ne-au permis să deschidem primele cinci centre de formare, unul la Târgu Mureș și multe alte exemple; foarte important, sprijinul guvernamental elvețian, care a început în 1996 pentru serviciile de urgență, pentru serviciile de ambulanță, pentru SMURD, Dispeceratul integrat în 2001 cu dotare cu tot, iar acum sunt proiecte continue pe care le sprijină Guvernul elvețian, inclusiv cel de colaborare cu serviciul aerian din Elveția — toate acestea și prezența colegilor din alte țări arată că este o recunoaștere, o mândrie că un proiect început în 1990, fără a fi planificat să ajungă unde este azi, a ajuns unde este de fapt„, a susținut Arafat.

Acesta a precizat că în 2012 ultimul județ în țară în care s-a înființat SMURD este Teleorman, iar în 2014, cu sprijinul Guvernului României și al Republicii Moldova, SMURD a trecut granița, cu același nume.

În plus, a subliniat Arafat, s-a ajuns de la 3 intervenții pe zi în 1990, cu o echipă care era în Târgu Mureș, la peste 1.100 de intervenții pe zi a echipajelor SMURD, terestre și aeriene.

Plachete de onoare pentru cei care s-au implicat în susținerea SMURD, la 25 de ani de la înființare

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet, al Marii Britanii, Paul Brummell, și al Germaniei, Werner Hans Lauk, au primit, vineri, la Târgu Mureș, în cadrul ceremoniilor de aniversare a 25 de ani de la înființarea SMURD, diploma și placheta de onoare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), pentru contribuția adusă de statele lor la dezvoltarea acestui serviciu în România.

Pe lângă cei trei ambasadori participanți la ceremonii, au mai primit placheta de onoare și președintele României, Klaus Iohannis, Ambasada Franței la București, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, o serie de foști miniștri ai sănătății și secretari de stat, precum și numeroase personalități locale care s-au implicat în susținerea SMURD.

Înmânarea plachetelor și diplomelor de onoare a avut loc în cadrul unei ceremonii impresionante organizată în centrul orașului Târgu Mureș, la care au luat parte echipaje SMURD din toate județele țării, pompieri, jandarmi, militari ai Ministerului Apărării Naționale, Garda de Onoare, precum și pompieri scoțieni, care și-au făcut intrarea cântând la cimpoaie, și pompieri din Franța și din Republica Moldova.

În timpul ceremoniilor militare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș a primit, prin Decret prezidențial, drapelul de luptă, iar în premieră, Corul Armatei a interpretat Imnul SMURD, compus în urma unui concurs public desfășurat în luna august.

Ceremoniile au mai cuprins o prezentare a tehnicii din dotarea ISU-SMURD, o demonstrație a Gărzii de Onoare, o defilare a detașamentelor ISU din fiecare județ al țării, a jandarmilor, precum și a militarilor și a pompierilor din Scoția, Franța și Republica Moldova.

Manifestările se vor încheia cu Gala „SMURD 25 de ani”, care se desfășoară la Palatul Culturii din Târgu Mureș și în cadrul căreia urmează să fie premiați toți cei care, de-a lungul anilor, au contribuit la dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.

Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, a mulțumit astfel tuturor celor care au crezut în ideea lansată de el și de o echipă de medici tineri, în 1990, la Târgu Mureș.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă obligatorie pentru gunoi. Amendă 2.000 de lei în România. E total interzis
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Se deschide unul dintre cele mai spectaculoase mall-uri din România. Parcarea va fi pe acoperiș
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți