Simion Hancescu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), afirma ca „acesti bani nu reprezinta o rezolvare a subfinantarii din invatamant, nu acopera lipsa sumelor pe care ar trebui sa le dea autoritatile acestui domeniu prioritar si niciun cadru didactic nu ar trebui sa pretinda vreun leu de la parinti sau elevi. Daca totusi o face, trebuie sa suporte sanctiunile pe care le merita„.
Cu toate astea, FSLI aminteste ca, potrivit Ordinului Ministerului Educatiei 5115/2014 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, la nivelul clasei, „(1) Comitetul de parinti poate decide sa sustina, inclusiv financiar, intretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei. Hotararea comitetului de parinti nu este obligatorie. (2) Sponsorizarea unei grupe/clase de catre un agent economic/persoane fizice se face cunoscuta comitetului de parinti. Sponsorizarea nu atrage dupa sine drepturi suplimentare pentru copii/elevi/parinti, tutori sau sustinatori legali. (3) Este interzisa implicarea copiilor/elevilor sau a cadrelor didactice in strangerea fondurilor”.
CITEŞTE ŞI FONDUL ŞCOLII, scos în afara legii. Se cer sancţiuni drastice
Consiliul National al Elevilor (CNE) si Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) solicita Parlamentului Romaniei si Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice modificarea legislatiei in vigoare, in sensul introducerii unor norme coercitive, prin care sa fie sanctionata solicitarea si oferirea de sume de bani aferente asa-zisului ‘fond al scolii’.