Marius Manolache a declarat, la finalul dezbaterilor, că „România nu este pregătită pentru o astfel de lege”. Deputatul a precizat totuşi că discuţia a fost una „de succes”, pentru că a putut afla punctul de vedere al CSM şi al Înaltei Curţi. Manolache a precizat că există recomandări europene în sensul iniţiativei sale legislative, însă este clar că nu pot fi aplicate în acest moment în România şi inclusiv el este conştient de acest lucru.
Livia Stanciu, președintele Înaltei Curți de Casații și Justției, a declarat, la rândul său, după ședința Comisiei juridice din Camera Deputaților la care a fost prezentă, că „din punctul nostru de vedere nu se impune modificarea pentru că propunerea făcută elimină din competență celor cinci judecători calea de atac a contestației împotrivă încheierilor de orice fel”.
„Modificarea are drept consecință crearea unui vid de reglementare care a fost corect acoperit de ordonanța 3/2014. Dacă remodificam ajungem în aceeași situație în care eram înainte de 2014. Ar contraveni Codului de procedura penală. Textul de lege trebuie să rămână așa cum este. Ar veni în coliziune cu textul articolului 31 al aceleași legi în care sunt arătate toate competențele completurilor. Propunerea contravine reglementării generale a apelului. Propunerea conține o soluție discriminatorie pentru persoanele judecate în apel. Modificarea pe care o propuneti este neconstituțională, toti cetătenii sunt egali în fața legii fără discriminări și creează un privilegiu pentru cei care sunt judecați în primă instanță de ICCJ”, a declarat Livia Stanciu.
Proiect de lege controversat referitor la ICCJ, iniţiat de un deputat PSD. Reacţia lui Ponta
Deputaţii jurişti au discutat, luni, o iniţiativă legislativă a deputatului PSD Marius Manolache, depusă în luna iunie, prin care acesta propune ca judecătorii din completele de 5 de la instanţa supremă să poată decide doar în favoarea inculpaţilor.
Manolache, care a susţinut că este finul lui Victor Ponta, cei doi lucrând în trecut împreună ca avocaţi, îşi justifică ideea prin faptul că ar exista un dublu grad de jurisdicţie şi că se ajunge în situaţia în care unii inculpaţi primesc o sentinţă de la instanţa supremă – completul de 3, pentru ca mai apoi judecători de acelaşi rang cu aceştia să vină şi să dea soluţii diferite, în completul de 5.
Proiectul legislativ al lui Marius Manolache mai prevede de asemenea înfiinţarea unei secţii în Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care să se ocupe de „investigarea infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, altele decât cele date în competenţa DNA şi DIICOT”.
„Completele de 5 judecători soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în prima instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte cauze date în competenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară. Apelul prevăzut la alineatul 1 (fraza anterioară – n.r.) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului”, se arată în proiectul de lege prin care Manolache doreşte modificarea legii 304/2004, privind organizarea judiciară.
Completele de 5 judecători de la instanţa supremă sunt cele unde ajung, în ultimă instanţă, pentru verdicte definitive, aproape toate marile dosare de corupţie care implică parlamentari sau miniştri. Chiar astăzi, când Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor discută acest proiect, colegul de partid al lui Marius Manolache, fostul vicepremier Liviu Dragnea, a fost judecat de un complet de 5 judecători, în contestaţia la sentinţa din Dosarul Referendumul, în care Dragnea a primit un an de închisoare cu suspendare.