O CRUCE uriaşă ar putea fi amplasată în Piaţa Universităţii. ONG-urile cer respingerea proiectului

Senatorii au votat construirea unei cruci cât un bloc de opt etaje, împodobită cu luminiţe, în rondul din Piaţa Universităţii din Capitală. Societatea civila cere Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege initiat de Sorin Iliesiu.
Filip Stan
28 sept. 2015, 16:13
O CRUCE uriaşă ar putea fi amplasată în Piaţa Universităţii. ONG-urile cer respingerea proiectului

Proiectul a fost deja adoptat de Senat si trimis la Camera Deputatilor, iar daca va fi adoptat, monumentul ar urma sa fie amplasat in Piata Universitatii in 2016. Proiectul a fost initiat de Sorin Iliesiu, un fost membru al societatii civile transformat in traseist politic, dupa ce a trecut prin PNL si a ajuns la PSD, potrivit hotnews.ro.

” Solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de Lege in forma sa actuala. Solicitam Ministerului Culturii, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si Primarului General Interimar sa isi exprime punctul de vedere cu privire la propunerea legislativa, mai specific, cu privire la posibilitatea de a amplasa in centrul Capitalei un simbol religios (de dimensiuni mari si cu o instalatie luminioasa). Plecand de la premisa ca acest monument trebuie sa fie unul asimilat si recunoscut ca atare de toti cetatenii Romaniei, consideram ca trebuie sa existe o consultare a cetatenilor in vederea definitivarii formei sale. Desi consideram oportuna construirea unui monument al victimelor totalitarismului comunist, ne opunem formularii din prezentul proiect de lege. Apreciem ca initiatorul, senatorul Sorin Iliesiu, intre alte inadvertente, a confundat proiectul de lege cu un proiect de reamenajare a spatiului urban, ignorand total legislatia in domeniu”, se arata in scrisoarea deschisa semnata de mai multe ONG-uri.

ONG-urile nu doresc adoptarea proiectului de lege din urmatoarele motive:

1. Prin descrierea detaliata a formei, materialului si a modalitatii de expunere si vizibilizare a monumentului, in chiar textul Legii, se anuleaza ideea de „concurs de proiecte”, mentionat la aliniatul (2) al prezentei Legi.

2. Amplasamentul propus pentru ridicarea monumentului este intr-o zona protejata a orasului Bucuresti. Avand in vedere legislatia de patrimoniu, consideram ca monumentul trebuie sa tina cont de particularitatile zonei. Mai mult, prin descrierea detaliata a amplasamentului se incalca procedurile legale de avizare (atat la nivelul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, precum si la nivelul Ministerului Culturii). Consideram ca este imperativ ca Parlamentul Romaniei sa se supuna legislatiei de aparare a patrimoniului si sa nu se angajeze in interpretari abuzive ale cadrului legal existent; in fapt, amplasamentul monumentului trebuie el insusi sa fie parte a competitiei de proiecte.

3. Avand in vedere ca monumentul se doreste a fi unul reprezentativ pentru „poporul roman”, asa cum se arata in expunerea de motive, consideram ca initiatorul Legii limiteaza posibilitatea cetatenilor de a se exprima cu privire la simbolistica pe care o considera potrivita. Organizarea unui concurs de proiecte (cu o tema care sa nu mentioneze din insasi formularea ei solutia) si dezbaterea publica a proiectelor propuse consideram ca reprezinta un bun exercitiu de democratie.

4. Avand in vedere Art. 4, litera 2 din Constitutia Romaniei: „Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala” si nevoia ca acest monument sa fie unul reprezentativ pentru toti romanii, consideram neoportuna alegerea unui simbol religios. De aceea, subliniem, o data in plus, nevoia unui concurs de idei cu privire la ce ar trebui sa infatiseze monumentul, astfel incat sa raspunda la tema propusa prin proiectul de Lege.

5. Sustinerea bugetara a proiectului este una incerta. Nu exista o estimare a costurilor implicate de realizarea acestui monument, iar finantarea propusa (de la fondurile de rezerva ale Guvernului si de la Ministerul Culturii) lasa loc arbitrariului atat in ceea ce priveste costul propriu-zis, cat si formula de alocare a fondurilor. O astfel de investitie trebuie planificata cu maxima transparenta si deschidere, mai ales avand in vedere importanta simbolica a monumentului pentru toti cetatenii-finantatori ai construirii acestuia.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de urmatoarele organizatii: ActiveWatch, Asociatia Peisagistilor din Romania – filiala teritoriala Bucuresti-Ilfov, Asociatia pentru Tranzitie Urbana – ATU, Centrul de Resurse pentru participare publica – CeRe, Centrul pentru politici durabile ECOPOLIS, Funky Citizens, Organizatia pentru Promovarea Transportului Alternativ in Romania – OPTAR, ProDoMo si Pro Patrimonio.

Proiectul de lege initiat Sorin Iliesiu prevede amplasarea unei cruci de 20-25 de metri inaltime, in rondul din Piata Universitatii din Bucuresti. Monumentul ar urma sa fie iluminat zi si noapte de 40 de becuri si va fi flancat de steaguri. Crucea, care face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat victimelor totalitarismului, ar trebui sa aminteasca de lupta impotriva comunismului.

„In proiect se precizeaza ca crucea sa fie inalta de 20-25 metri si sa fie iluminata zi si noapte, tocmai ca sa se vada de la distanta ziua si noaptea. In viitoare carte a recordurilor, crucea va fi cea mai mare cruce inaltata la intretaierea drumurilor din centrul vreunei capitale”, a declarat Sorin Iliesiu, senator PSD.

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul care va bucura mulți abonați Orange și Vodafone. Singura condiție să primești 1000 de lei
Capital.ro
Călin Georgescu a renunțat! A anunțat el însuși decizia-șoc: Decât suferință...
Playtech.ro
Noroc uriaș pentru o singură zodie în următorii 10 ani. Schimbările apar chiar din februarie 2025 în viața acestor nativi
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
O jucătoare de tenis, numită „pramatie” de comentator după ce le-a arătat fundul spectatorilor la Australian Open
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cele mai periculoase zboruri. Sunt coșmar pentru pasageri
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață
Cancan.ro
După Ingrid Baciu, România mai pierde încă un astrolog. A murit după o luptă grea cu cancerul
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu este terminat! Lovitură finală de la DIICOT și ANAF
StirileBZI
Cât sunt taxele pentru serviciile medicale în 2025: Cât dau cei care nu au un loc de muncă sau care lucrează în străinătate
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cine e suspectul reținut în cazul crimei de la Bragadiru. Cum a fost ucisă Marina și ascunsă în cimitirul de mașini
substantial.ro
Nicușor Dan își pregătește campania prezidențială cu un buget estimat de 2-3 milioane euro
MediaFlux
AMENZI de 27.000 de lei pentru români! Ce documente se depun pentru a scăpa de contravenție
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Umbra lui Elon Musk deasupra democrației europene: ”susține extrema dreaptă în toată Europa” – afirmă Olaf Scholz