Furnicăturile încep la câteva minute după ce ţi-ai terminat salata de fructe. O mâncărime ciudată începe să se simtă pe buze şi se răspândeşte pe limba ta. „Ce este asta? „Ce mi se întâmplă?”, te întrebi.
Şi apoi, la fel de repede cum a apărut, mâncărimea a dispărut, iar tu uiţi totul despre acest incident, până la următoarea masă la care consumi fructe.
Dacă acest scenariu îţi sună familiar, este posibil să fii una dintre persoanele cu sindromul alergiei orale (oral allergy syndrome sau OAS).
Citeşte şi Testul de 30 de secunde care îţi dezvăluie de ce afecţiuni suferi
Oamenii cu sindromul alergiei orale constată că gura şi gâtul lor au o mâncărime sau senzaţie de furnicături atunci când mănâncă anumite fructe şi legume crude. Spre deosebire de alergiile la alune sau la înţepăturile de albine, alergia la polenul din alimente (vezi fructe şi legume), aşa cum mai este cunoscută, nu trebuie să te îngrijoreze în mod normal.
Odată cu alergiile sezoniere şi febra fânului (n.r. – răspunsul organismului la alergeni, cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul), prezenţa polenului din aer duce la strănut, rinoree (îţi curge nasul) şi congestie. În cazul sindromului alergiei orale, prezenţa proteinelor din fructe şi legume (proteine asemănătoare polenului) duce la o reacţie specifică în gură.
Reacţiile ce însoţesc sindromul alergiei orale sunt, în general, destul de uşoare, cu o durată de la doar câteva minute până la o oră. În cazuri rare, gâtul unei persoane se poate umfla, dar majoritatea oamenilor vor experimenta doar furnicături sau mâncărime (de parcă ceva i-ar gâdila în gât).
Citeşte mai mult pe feminis.ro.