96% dintre produsele analizate de Protecţia Consumatorului nu respectă reţeta tradiţională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale.
„Am găsit și glicerină în pâine pentru a menține o prospețime artificială a acestui produs. Am găsit conservanți despre care se ştie că generează anumite boli metabolice şi nu numai şi am găsit o pâine cu de toate, un fel de „shaorma cu de toate”. Producătorii folosesc făinuri de o calitate inferioară şi pentru a-i îmbunătăţi artificial proprietăţile acestui produs îi adaugă tot felul de ingrediente, de la margarină, până la fâină de orez, făină de soia, zaharuri sub diverse forme, glucoză, sirop de glucoză şi toate acestea nu fac altceva decât să creeze probleme organismului. De pildă, zaharurile, carbohidraţii simpli se transformă foarte uşor în organism şi atunci solicită pancreasul şi creează probleme de genul obezitate, boli cardiovasculare, etc„, a declarat, la România TV, Costel Stanciu, preşedintele APC.
APC România atrage atenţia că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor şi consumul sortimentelor de pâine care conţin „numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare”.