Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie

Comisia de Statut a Parlamentului s-a întâlnit, marţi noaptea, pentru a dezbate cererea de reexaminare formulată de preşedintele Klaus Iohannis privind pensiile speciale ale parlamentarilor. Membrii Comsiiei au admis solicitarea şefului statului, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat, nu 6 luni cum era iniţial, vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi.
Iulian Tudor
30 sept. 2015, 09:42
Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie

Comisia pentru Statut a modificat, marţi seara, raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era iniţial – vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi. 

Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.

Proiectul a fost rediscutat în Comisie ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi urmează să fie votat în plenul reunit al Parlamentului.

Citeşte şi: Legea PENSIILOR SPECIALE, întoarsă la Comisie. Dragnea: Observaţiile lui Iohannis nu sunt suficiente VIDEO

Potrivit raportului depus de Comisia pentru Statut, parlamentarii au precizat în textul proiectului că de această pensie vor beneficia senatorii şi deputaţii doar la încetarea mandatului şi în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Precizarea este făcută ca urmare a obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, care solicita clarificări cu privire la momentul intrării în plată a pensiei. În cazul în care un parlamentar, care ar avea drept la pensie, este reales, punerea în plată a acestui drept se suspendă până la încetarea mandatului.

Mai mult, parlamentarii au modificat şi durata minimă a unui mandat incomplet pentru ca senatorii şi deputaţii să poată beneficia de pensie. În proiectul iniţial, aceasta era stabilită la 6 luni, însă, în urma cererii de reexaminare, a fost mărită la un an. Primele discuţii purtate între membrii Comisiei pentru Statut prevedeau eliminarea posibilităţii ca un parlamentar să beneficieze de pensie pentru un mandat incomplet, însă nu s-a ajuns la un consens asupra acestei prevederi.

Nu în ultimul rând, în urma obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, au fost introduse în proiect şi restricţii pentru parlamentarii condamnaţi pentru fapte de corupţie potrivit vechiului Cod Penal. Astfel, senatorii şi deputaţii condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă nu vor putea primi această pensie.

Raportul a fost adoptat în unanimite de membrii Comisiei pentru Statut şi urmează să fie votat în următorul plen reunit al celor două Camere.

Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.

În ședința comună a Camerei Deputaţilor și Senatului din ziua de miercuri, 9 septembrie 2015, s-a hotărât retrimiterea la Comisie a reexaminării, la cererea Președintelui României, a Legii pentru completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în vederea unei noi examinări și a depunerii unui nou raport.

Aleşii au decis că un parlamentar care are un mandat de patru ani să primească la pensia de vechime în muncă un spor de 1.600 de lei, pentru două mandate în Parlament – 3.000 de lei, iar cei cu peste trei mandate – în jur de 4.600 de lei.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, atunci, că trebuie „cântărit” mai mult în privinţa Legii pensiilor parlamentarilor, arătând că poate este bine să se regândească întreg sistemul de pensii, adăugând că aleşii trebuie să se gândească la toţi pensionarii.

PNL A VOTAT „PENTRU” LA COMISIE, DAR ANUNŢĂ VOT NEGATIV ÎN PLEN

Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, miercuri, că liberalii au votat în favoarea cererii de reexaminare a proiectului privind pensiile parlamentarilor, pentru a rezolva obiecţiile preşedintelui, însă PNL nu este de acord cu legea în ansamblu şi va vota împotriva ei în plen.

Mircea Toader a explicat că cererea de reexaminare a trecut de Comisie în unanimitate, deşi liberalii se împotrivesc acestui proiect, deoarece era normal ca PNL să ia în discuţie obiecţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

Comisia a luat în discuţie solicitările preşedintelui şi, în mare parte, au fost agreate. Din punct de vedere politic, eu, ca reprezentant al PNL, nu puteam să mă opun asupra unei cereri de reexaminare şi era într-un fel absolut anormal să fiu împotriva raportului de reexaminare, deci să resping cererea de reexaminare a preşedintelui. Cu alte cuvinte, să fiu de acord cu legea în forma veche„, a spus Toader.

Deputatul PNL a precizat că era „logic” ca liberalii să ia în discuţie această cerere şi să rezolve obiecţiile preşedintelui, însă în plen legea, în ansamblu, va primi un vot negativ din partea PNL, deoarece formaţiunea pe care o reprezintă se opune introducerii pensiilor speciale.

„După ce vom ajunge la votarea în plen a întregii legi, noi vom vota împotrivă”, a precizat Toader.

  

DailyBusiness
Vortex polar în România! ANM anunță prognoza meteo până pe 9 decembrie 2024
Spynews
El este polițistul care a murit în Timiș. Flavius avea 21 de ani și a fost găsit fără suflare de un coleg
Bzi.ro
Fosta vedetă din România a ajuns fără dinți în gură! Cerșește în Anglia și își reneagă familia!
Fanatik.ro
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Capital.ro
Obligatoriu dacă schimbi buletinul! O nouă cerință intră în vigoare din 2025
Playtech.ro
Fiica lui Adi Minune, gravidă la două luni de la divorț? Karmen, mesaj direct: „Lăsați-mă să fac ce vreau”
DailyBusiness
Se dau 44.000 de euro GRATIS. Ce dosar trebuie să depui
Adevarul
Semnul demenței care se vede când urci scările. Tendința care ar trebui să dea de gândit
wowbiz.ro
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Spynews
Mihaela Borcea, primele declarații despre cererea în căsătorie! Când are loc nunta și cum arată inelul pe care l-a primit de la Sorin
Spynews
Temperaturile extreme au făcut primele victime în România. Doi bărbați au murit de frig în Harghita
Evz.ro
Atacurile cibernetice sunt mai frecvente ca niciodată. Escrocii folosesc ingineria socială
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
kanald.ro
Un polițist din Timiș, în vârstă de doar 21 de ani, a decedat la serviciu. Tânărul a fost găsit inconștient în toaleta secției
Cancan.ro
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește capre și cultivă legume
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Statul returnează banii. Decizie obligatorie în România. Cine primește banii înapoi de la Guvern
StirileBZI
De ce se aprinde becul roșu de la congelator: Care sunt cele mai frecvente cauze și ce poți face
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
stirilekanald.ro
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de ani. Care este cauza decesului: „Un om tânăr, muncitor, mereu dornic să înfrunte provocările”
substantial.ro
Noul mecanism de raportare în România vizează conținutul ilegitim de pe rețelele sociale
MediaFlux
Incineratorul Repsan Energy Oarja, închis de autorități după o descindere de proporții! Bomba ecologică a fost oprită și destructurată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Time Out a numit cele mai neglijate destinații turistice din Europa de vizitat în 2025. Un oraș din România este pe locul 9