Solistul trupei Guns N’ Roses a lipsit de la evenimentul care a avut loc sâmbătă seară, în oraşul Cleveland, Ohio, după ce a declarat că nu se simte „dorit şi nici respectat” de foştii săi colegi de formaţie, care, spre deosebire de el, au participat la ceremonie.
În momentul în care Billie Joe Armstrong – solistul trupei Green Day, care a avut sarcina de a prezenta legendara formaţie Guns N’ Roses – i-a întrebat pe cei circa 6.000 de spectatori „cine lipseşte”, având în vedere că foştii membri Slash, Duff McKagan, Steven Adler şi Matt Sorum se aflau deja pe scenă pentru a accepta premiul, publicul a început să huiduie.
Armstrong a adăugat: „Mulţi cântăreţi sunt nebuni, pot subscrie. El este unul dintre cei mai mari solişti care au atins vreodată un microfon. Câteodată trebuie să reanalizezi capitolele din viaţa ta pentru a merge mai departe. De la refuzul de participare al trupei Sex Pistols, în 2006, Rose a fost primul artist care a boicotat public Rock And Roll Hall Of Fame, unde sunt incluşi muzicieni aleşi de o comisie formată din 600 de experţi din industrie”.
Nici Rod Stewart nu a fost prezent la cea de-a 27-a ceremonie Rock and Roll Hall of Fame, unde trebuia să se reunească cu formaţia The Faces. Însă artistul este bolnav de gripă şi a fost înlocuit de Mick Hucknell de la Simply Red.
Printre artiştii incluşi anul acesta în Rock and Roll Hall of Fame se numără şi Red Hot Chili Peppers, Beastie Boys, dar şi legenda folk Donovan şi regretata compozitoare Laura Nyro.
Într-o scrisoare deschisă, făcută publică miercuri de purtătoarea de cuvânt a muzicianului, Axl Rose spunea că ceilalţi membri fondatori ai celebrei trupe californiene Guns N’ Roses vor fi bineveniţi la ceremonia de sâmbătă, însă nu şi el.
„Nu voi participa la ceremonia de includere în Rock and Roll Hall of Fame din 2012 şi refuz respectuos includerea mea ca membru al trupei Guns N’ Roses în Rock and Roll Hall of Fame”, a declarat Axl Rose. „Cer cu tărie să nu fiu inclus în absenţă şi vă rog să reţineţi că nimeni nu este autorizat şi nu are permisiunea mea să accepte includerea în numele meu sau să vorbească în numele meu”, a adăugat rockerul american.
Reprezentanţii Rock And Roll Hall Of Fame au emis însă vineri un comunicat în care spuneau că trupa va fi onorată sâmbătă şi implicit Axl Rose. „Ne pare rău că Axl nu va putea accepta personal această onoare”, au spus aceştia.
Albumul „Appetite for Destruction”, care a inclus piese precum „Sweet Child O’Mine” şi „Paradise City”, s-a bucurat de un succes uriaş în anul 1987, propulsându-i pe Axl Rose, chitariştii Slash şi Izzy Stradlin, basistul Duff McKagan şi toboşarul Steven Adler la statutul de vedete rock de talie mondială.
Însă, la începutul anilor 1990, abuzurile de alcool şi de droguri şi-au pus amprenta asupra vieţilor unora dintre membrii trupei, iar neînţelegerile dintre Slash şi Axl Rose au devenit de notorietate. Până la mijlocul deceniului ’90, componenţa originală a trupei a încetat să mai existe.
Axl Rose a obţinut ulterior în justiţie dreptul de a folosi numele trupei, a lansat mult aşteptatul album „Chinese Democracy”, în 2008, şi continuă să susţină turnee cu grupul cu acelaşi nume, dar niciunul dintre membrii actuali din Guns N’ Roses nu a făcut parte din trupa originală, cu excepţia sa.
Trupa Guns N’ Roses a cunoscut succesul pe scena muzicii rock în 1987, odată cu albumul ei de debut, „Appetite for Destruction”. Avându-i în componenţă pe solistul Axl Rose, chitariştii Slash şi Izzy Stradlin, basistul Duff McKagan şi toboşarul Steven Adler, acest grup californian a dominat muzica de la sfârşitul anilor ’80 şi începutul anilor ’90 cu rockul ei agresiv şi carismatic. La începuturile carierei sale, trupa a fost criticată pentru versurile piesei „One in a Million”, catalogate homofobe, misogine şi rasiste. Grupul american a fost definit, însă, şi prin disfuncţionalităţile dintre membrii lui şi scandalurile din vieţile lor private, în care abundau excesul de droguri, sex şi stilul de viaţă rock and roll.
Guns N’ Roses a vândut peste 100 de milioane de albume pe plan mondial, dovedindu-se a fi un concurent serios pentru industria muzicală a anilor ’90, dominată în acea vreme de artişti pop, precum Madonna şi Michael Jackson.
Fiecare album Guns N’ Roses a intrat în topul Billboard, în multe topuri europene, dar şi în cele din Asia şi America de Sud. Cel mai bine vândut disc al grupului este „Appetite For Destruction”, cu peste 38 de milioane de exemplare vândute la nivel mondial. De un succes deosebit s-au bucurat şi albumele următoare, „Use Your Illusion I”, „Use Your Illusion II” şi „The Spaghetti Incident?”. În discografia grupului figurează şase albume de studio, trei EP-uri şi un album live, dar şi multe alte compilaţii.
Însă disputele dintre membrii trupei, adeseori purtate în văzul întregii lumi, au cauzat în cele din urmă destrămarea grupului original, produsă în 1996.
În prezent, trupa Guns N’ Roses este formată din Axl Rose (vocal, pian), Dizzy Reed (clape, pian, sintetizator, backing vocals), Tommy Stinson (chitară bas, backing vocals), Chris Pitman (clape, backing vocals), Richard Fortus (chitară), Frank Ferrer (baterie, percuţie), Ron „Bumblefoot” Thal (chitară), DJ Ashba (chitară).
Pe 21 septembrie 2010, trupa Guns N’ Roses a concertat în România, la complexul Romexpo din Capitală. Trupa americană va susţine un alt concert în ţara noastră în cadrul festivalului Rock the City, pe 1 iulie, tot la Romexpo.