GEM DE PRUNE, MAGIUN DE PRUNE: Reţete delicioase pentru cămară

GEM DE PRUNE, MAGIUN DE PRUNE: RomaniaTV.net vă prezintă două reţete delicioase.
Alina Costache
01 oct. 2015, 06:26
GEM DE PRUNE, MAGIUN DE PRUNE: Reţete delicioase pentru cămară

GEM DE PRUNE  Reteta – Gemul de prune ne aduce invariabil aminte de copilărie si de vacantele de vara petrecute la bunici. Mai ales pentru cei care au crescut la bunici, gemul de prune înseamnă micul dejun delicios sau părăjiturile făcute de mâinile noobosite ale bunicii. Gemul de prune, dacă se poate să conţină o cantitate cât mai mică de zahăr, ajută foarte mult organismul. Specialiştii în nutriţie îl recomandă drept detoxifiant, bun pentru constipaţie, are antioxidanţi şi u afectează pancreasul aşa cum fac multe alte ducliuri. Se face uşor, se păstrează bine şi dă gust multor prăjituri ce ne aduc aminte de gustul copilăriei..

GEM DE PRUNE RETETA . INGREDIENTE GEM DE PRUNE:

– 6 KILOGRAME DE PRUNE FOARTE COAPTE CÂNTĂRITE DUPĂ CE S-AU SCOS SÂMBURII
– 1 KILOGRAM ZAHĂR
– OPŢIONAL: MIEZ DE NUCĂ

GEM DE PRUNE Reteta . Mod de preparare Gem de prune:
Pentru prepararea gemului de prune avem nevoie de prune sănătoase, cărnoase. Varietatea soiurilor de prune determină şi cantitatea de zahăr care trebuie adăugată la prepararea reţetei. În general, este de preferat adăugarea unei cantităţi cât mai mici de zahăr. Astfel, rezultatul va fi un gem acrişor, mult mai apropiat de gustul natural al prunelor.

GEM DE PRUNE  Reteta . Prunele se spală, se sparg pentru scoaterea sâmburilor, se pun într-un vas mare şi se lasă cel puţin 2 ore cu zahărul peste ele pentru a-şi lăsa zeama necesară fierberii. Se poate băga în blender o parte din prune sau se pot da prin tocătorul de carne. Gemul va fi astfel mai fin.

Se pun la fiert, întâi la foc mare, apoi la foc mic, amestecându-se cu atenţie pentru a se evita lipirea dar şi pentru a nu transforma gemul într-un piure de prune. Ca un mic truc, în oala în care se pun fructele la fiert se pun pe fund câteva picături de ulei. Atenţie însă: acest truc nu garantează că gemul nu se va lipi de vas dacă este lăsat nesuprabegheat.

GEM DE PRUNE Reteta –  Între timp borcanele trebuie spălate, uscate şi sterilizate la cuptor. După răcire gemul este pus în borcane, căpăcit şi pus din nou la cuptor (în borcane) fără a se ţine foarte mult, (dar atât cât trebuie ,în funcţie de numărul borcanelor, de temperatura setată) pentru a se da un plus de siguranţă în păstrarea lor pe timpul iernii.

MAGIUN DE PRUNE . Magiunul de prune este tradiţional românesc şi îmbogăţeşte cu gustul lui dulce-acrişor plăcinte, cozonaci şi dulcuri care de care mai gustoase. Este recomandat chiar de nutriţionişti ca având efecte benefice asupra sănătăţii. Are efecte asupra oaselor, dinţilor, sistemului imunitar, nervos, previne constipaţia şi previne apariţia diabetului de tip 2.

VoceaTransilvaniei.ro vă prezintă rețeta tradițională și rețeta modernă pentru magiun de prune delicios:

MAGIUN DE PRUNE Ingrediente :
– 20 kg de prune

Cum prepari MAGIUN DE PRUNE varianta tradiţională :

MAGIUN DE PRUNE . Principalul risc în producţia magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni afumarea trebuie să amestecaţi constant, în special în partea finală a procesului de preparare, şi să aveţi un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizaţi 2 gropi, una sub ceaun şi una lângă. În cea de lângă veţi produce constant jar, pe care îl mutaţi treptat în groapa de sub ceaun.

Sterilizaţi borcanele. Spălaţi prunele şi scurgeți-le de apă (tradiţional, printr-un tifon). Îndepărtaţi codiţele şi scoateţi sâmburii prunelor. Aruncaţi prunele stricate. Puneţi prunele în ceaun, împreună cu trei-patru căni de apă pentru a porni fierberea. Nu prea multă, pentru că o să aşteptaţi mult să se evapore, nici prea puţină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.

În mod tradiţional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriţi ca produsul finit să aibă o textură fină puteţi trece prunele (fără sâmburi) prin maşina de tocat roşii. În acest caz nu mai e necesar să adăugaţi apă.

Fierbeţi la foc mic. Fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi, amestecaţi, fierbeţi timp de 4-5 ore, până când magiunul scade (cam la 70% din volumul initial) are culoarea vişiniu întunecată, aproape neagră, consistenţa unei smântâni cleioase şi se desprinde de pe marginea ceaunului asemeni mămăligii. Când se răceşte, lingura trebuie să stea dreaptă în el.
Turnaţi în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiţi şi introduceţi la rece, în loc întunecat (pivniţă, cămară). Se va păstra câteva luni.

MAGIUN DE PRUNE – Cum prepari MAGIUN DE PRUNE varianta moderna: 

Dacă nu aveţi nici timp şi nici condiţii să realizaţi magiunul de prune în mod tradiţional, îl puteţi face şi în bucătăria unui apartament. Se poate face pe aragaz, urmând instrucţiunile de mai sus dar, mai simplu, direct în cuptor, unde o să aveţi temperatură constantă şi risc de afumare aproape de zero.

Spălaţi fructele, îndepărtaţi codiţele şi sâmburii.Pasaţi sau puneţi fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac.Introduceţi vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade (temperatură medie).
Verificaţi şi amestecaţi 1 dată pe oră în primele 4 ore, şi din 30 în 30 de minute în următoarele 2 şi din 15 în 15 în următoarele. Puneţi magiunul în borcane şi daţi-l la rece.

MAGIUN DE PRUNE – Magiunul de prune nu necesită nici zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente. Totuşi, dacă prunele sunt insuficient de dulci se mai poate adăuga zahăr. Nu mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fruct.Unele gospodine folosesc oţet (1 lingură pentru fiecare kilogram, adăugat în partea finală a procesului de fierbere) sau aspirină. Dacă magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.

MAGIUN DE PRUNE – Magiunul se prepară simplu, aşa cum e descris mai sus. Există însă şi varietăţi cu nucă (1 kilogram miez de nucă la 10 kg de prune, adăugate la finalul fierberii) sau cu rom (500 ml de rom la 10 kilograme de prune, adăugate la finalul procesului de fierbere).

Sursa: voceatransilvaniei.ro

MAGIUN DE PRUNE, BENEFICII UIMITOARE PENTRU ORGANISM

Pentru că are zahăr natural, neprelucrat, nu stresează pancreasul şi este bun chiar şi pentru cei care suferă de diabet. Iată şi alte beneficii ale magiunului de prune pentru organism:

Prunele au calităţi deosebite cunoscute din vremuri străvechi. Conservat sub formă de magiun, prunele oferă beneficii organismului. Se spune că magiunul este foarte bogat în antioxidanţi.

De asemenea, pentru că este foarte bogat în fibre, se spune că poate stimula digestia şi îi ajută pe cei care suferă de constipaţie. Pe lista de beneficii ale magiunului de prune pentru sănătate trebuie trecut şi faptul că aduce un aport însemnat de potasiu, magneziu, fier, calciu, bor şi seleniu. Consumul de magiun de prune protejează sistemul nervos şi cel muscular.

De asemenea, nutriţioniştii mai spun că magiunul de prune întăreşte sistemul imunitar. Pe lângă faptul că energizează, magiunul de prune ajută şi la detoxifierea organismului. Mai mult, ajută organismul să absoarbă calciul, magneziul, vitamina D şi menţine oasele sănătoase.

Beneficiile magiunului pentru organism. Prunele combat viruşii gripali
În ceea ce priveşte beneficiile prunelor în stare naturală, printre altele, acestea ar ajuta în reglarea tensiunii arteriale. Mai exact, datorită postasiului pe care îl au în compoziţie, consumul de prune poate asigura buna funcţionare a inimii.

De asemenea, beneficii ale prunelor sunt şi în ceea ce înseamnă curăţarea organismului de toxine, prin stimularea tranzitului intestinal, fiind cunoscute pentru faptul că pot combate constipaţia şi normalizează funcţiile ficatului. Studiile mai arată faptul că beneficiile prunelor sunt şi în ceea ce înseamnă combaterea artitei reumatoide datorită vitaminei C. Mai mult, cercetări făcute în Japonia au scos la iveală faptul că prunele ar putea conţine substanţe ce ajută organismul să combată viruşii gripali.

Studiile mai arată şi alte beneficii ale prunelor. Un alt exemplu este faptul că poate bloca evoluţia astmului. Resveratrolul din coajă are efect anti-histaminic şi acţionează ca un calmant sui-generis al reactiilor alergice, care declanşează crizele de astm. Beneficii ale prunelor sunt şi în ceea ce înseamnă tratarea anemiei feriprive. Acest lucru se întâmplă datorită faptului că prunele conţin cantităţi mici de fier organic ce poate fi asimilat de corp.

Printre beneficiile prunelor mai este şi faptul că poate ţine departe şi osteoporoza pentru că sunt foarte bogate în bor organic. Această substanţă joacă un rol foarte important în asimilarea calciului şi în consolidarea sistemului osos. Prunele mai pot avea rol şi în reglarea hormonală la femei, care este legată de apariţia osteoporozei. Datorită acidului propanoic pe care îl conţin fibrele insolubile din prune, acestea ajută şi la scăderea colesterolului „rău” din sânge, responsabil pentru unele afecţiuni ale inimii.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Ce conține, de fapt, carnea de mici de la supermarketuri. Rezultatele de laborator sunt șocante
Capital.ro
România a pierdut un mare nume. A lăsat o moștenire imensă. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Pensia anticipată fără penalizări. Cu câţi ani te poţi pensiona mai devreme, în 2025
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Canicula va lovi România, anunță AccuWeather. Vor fi peste 35 de grade
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei cutremure azi-noapte, în România! În ce zonă s-au resimțit
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în România. Se schimbă vremea în București, începând de sâmbătă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Revine Călin Georgescu! Anunțul lui George Simion răstoarnă România: E primul pas
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Mesajul Runelor pentru Joi, 1 mai 2025. Patru zodii au noroc pe toate planurile, trei zodii au probleme
MediaFlux
Câtă putere are președintele României. Ce atribuții are „primul om în stat”, conform Constituției
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri