Ministerul Economiei: Rezolvarea problemei Volkswagen pe cale juridică va fi destul de complexă

Rezolvarea pe cale juridică a problemei Volkswagen va fi destul de complexă, deoarece producătorul auto își va apăra interesele prin intermediul caselor de avocatură, iar aplicarea unor eventuale sancțiuni se poate face însă susținută legislativ, a declarat, joi, Sorin Encuțescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului /MECT/.
Iulian Tudor
01 oct. 2015, 11:50
Ministerul Economiei: Rezolvarea problemei Volkswagen pe cale juridică va fi destul de complexă

„Din punct de vedere al aplicării unei măsuri contravenționale, măsura respectivă trebuie susținută legislativ. Sigur că și cuantumul fiecărei amenzi va trebui diferențiat în funcție de gradul de încălcare a cadrului normativ și legislativ. Recunoașterea vinei nu îi absolvă de cercetare și de identificare a întregului context și proces de încălcare a acelor prevederi. Din punct de vedere juridic, problema va fi destul de complexă pentru că trebuie să vă imaginați că, la rândul său, producătorul va angaja firme, case de avocatură, capabile să le protejeze propriile interese. Din punct de vedere al Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, problematica scandalului Volkswagen trebuie rezolvată de către instituțiile abilitate ale statului român, împreună cu reprezentanții companiei în România”, a susținut Encuțescu la finalul conferinței de deschidere a ediției a XIII-a a Salonului Auto București și Accesorii /SAB 2015/.

Potrivit oficialului, industria auto din România este suficient de solidă astfel încât să nu fie afectată în mod decisiv de scandalurile apărute în exterior.

„Cred că, în momentul de față, cel mai important lucru este că industria auto din România este suficient de matură, suficient de consolidată, în așa fel încât scandalurile exterioare mediului economic românesc să nu ne influențeze într-o manieră decisivă. Speranța este ca, în acest moment, trendul pozitiv pe care îl înregistrează industria din punct de vedere al producției și al exporturilor să se mențină și în niciun caz să nu fie afectată”, a spus secretarul de stat în MECT.

Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparțin Volkswagen.

Citeşte şi Ponta, despre măsurile luate în scandalul Volkswagen: 300 de maşini noi, oprite de la vânzare în ţară

În acest context, compania a anunțat, miercuri, că va prezenta, în decursul lunii octombrie, soluțiile și măsurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel în condițiile în care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesară o procedură de service.

Clienții afectați urmează să fie informați despre corectarea caracteristicilor privind emisiile în ‘viitorul apropiat’, subliniază compania, care precizează, totodată, că vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile în prezent pe piață nu intră în categoria celor care urmează să fie verificate. De asemenea, aceștia vor fi ținuți la curent în săptămânile și lunile următoare, iar toate mărcile afectate ale grupului urmează să înființeze website-uri naționale în acest sens.

Compania germană a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că intenționează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analiști la peste 6,5 miliarde de dolari.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis, alături de Ministerul Transporturilor, să înființeze un Grup mixt de lucru ce va avea ca misiune identificarea măsurilor pe care statul român trebuie să le impună în cazul Volkswagen. Ministerul Transporturilor a solicitat Autorității de omologare germane clarificări pe această temă, iar în funcție de rezultatele Grupului mixt de lucru, dar și în funcție de răspunsul primit din partea autorității de omologare germane, statul român va decide care sunt măsurile legale care trebuie impuse.

Până în acest moment, Spania, Elveția, Italia, Olanda și Belgia au anunțat că retrag de pe piață mașinile Volkwagen cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, în timp ce procurorii din Suedia iau în considerare deschiderea unei investigații legate de un potențial caz de corupție.

Constructorul auto ceh Skoda, divizie a grupului Volkswagen, a anunțat, luni, că 1,2 milioane dintre vehiculele sale au fost echipate cu un soft care permite falsificarea testelor antipoluare, în timp ce aproximativ 1,42 milioane de vehicule Audi dotate cu motoare care îndeplinesc standardele de emisie EU5 sunt afectate în Europa Occidentală, 577.000 în Germania și aproape 13.000 în SUA.

Comisia Europeană a cerut tuturor celor 28 de state comunitare să demareze propriile lor investigații la nivel național cu privire la autoturismele Diesel produse de Volkswagen pentru a putea stabili dacă și cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene (sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare — n. r.).

Citeşte şi Volkswagen ar putea rechema în service 105.000 de maşini înmatriculate în România

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Noi Dezvăluiri în Ancheta Dentistei din Brăila: Cauza Morții și Probele Descoperite de Criminaliști
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'