Ministerul Economiei: Rezolvarea problemei Volkswagen pe cale juridică va fi destul de complexă

Rezolvarea pe cale juridică a problemei Volkswagen va fi destul de complexă, deoarece producătorul auto își va apăra interesele prin intermediul caselor de avocatură, iar aplicarea unor eventuale sancțiuni se poate face însă susținută legislativ, a declarat, joi, Sorin Encuțescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului /MECT/.
Iulian Tudor
01 oct. 2015, 11:50
Ministerul Economiei: Rezolvarea problemei Volkswagen pe cale juridică va fi destul de complexă

„Din punct de vedere al aplicării unei măsuri contravenționale, măsura respectivă trebuie susținută legislativ. Sigur că și cuantumul fiecărei amenzi va trebui diferențiat în funcție de gradul de încălcare a cadrului normativ și legislativ. Recunoașterea vinei nu îi absolvă de cercetare și de identificare a întregului context și proces de încălcare a acelor prevederi. Din punct de vedere juridic, problema va fi destul de complexă pentru că trebuie să vă imaginați că, la rândul său, producătorul va angaja firme, case de avocatură, capabile să le protejeze propriile interese. Din punct de vedere al Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, problematica scandalului Volkswagen trebuie rezolvată de către instituțiile abilitate ale statului român, împreună cu reprezentanții companiei în România”, a susținut Encuțescu la finalul conferinței de deschidere a ediției a XIII-a a Salonului Auto București și Accesorii /SAB 2015/.

Potrivit oficialului, industria auto din România este suficient de solidă astfel încât să nu fie afectată în mod decisiv de scandalurile apărute în exterior.

„Cred că, în momentul de față, cel mai important lucru este că industria auto din România este suficient de matură, suficient de consolidată, în așa fel încât scandalurile exterioare mediului economic românesc să nu ne influențeze într-o manieră decisivă. Speranța este ca, în acest moment, trendul pozitiv pe care îl înregistrează industria din punct de vedere al producției și al exporturilor să se mențină și în niciun caz să nu fie afectată”, a spus secretarul de stat în MECT.

Grupul auto german Volkswagen este implicat într-un scandal de amploare, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scandalul a forțat demisia directorului general Martin Winterkorn, care a fost înlocuit cu Matthias Muller, directorul Porsche, una dintre cele 12 mărci care aparțin Volkswagen.

Citeşte şi Ponta, despre măsurile luate în scandalul Volkswagen: 300 de maşini noi, oprite de la vânzare în ţară

În acest context, compania a anunțat, miercuri, că va prezenta, în decursul lunii octombrie, soluțiile și măsurile tehnice care vor fi adoptate pentru corectarea caracteristicilor privind emisiile vehiculelor diesel în condițiile în care pentru circa cinci milioane de vehicule din marca Volkswagen Passenger Cars este necesară o procedură de service.

Clienții afectați urmează să fie informați despre corectarea caracteristicilor privind emisiile în ‘viitorul apropiat’, subliniază compania, care precizează, totodată, că vehiculele dotate cu motoare Euro 6 disponibile în prezent pe piață nu intră în categoria celor care urmează să fie verificate. De asemenea, aceștia vor fi ținuți la curent în săptămânile și lunile următoare, iar toate mărcile afectate ale grupului urmează să înființeze website-uri naționale în acest sens.

Compania germană a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că intenționează să repare până la 11 milioane de vehicule cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, costurile fiind estimate de analiști la peste 6,5 miliarde de dolari.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis, alături de Ministerul Transporturilor, să înființeze un Grup mixt de lucru ce va avea ca misiune identificarea măsurilor pe care statul român trebuie să le impună în cazul Volkswagen. Ministerul Transporturilor a solicitat Autorității de omologare germane clarificări pe această temă, iar în funcție de rezultatele Grupului mixt de lucru, dar și în funcție de răspunsul primit din partea autorității de omologare germane, statul român va decide care sunt măsurile legale care trebuie impuse.

Până în acest moment, Spania, Elveția, Italia, Olanda și Belgia au anunțat că retrag de pe piață mașinile Volkwagen cu motoare diesel echipate cu softul care permitea manipularea testelor de emisie, în timp ce procurorii din Suedia iau în considerare deschiderea unei investigații legate de un potențial caz de corupție.

Constructorul auto ceh Skoda, divizie a grupului Volkswagen, a anunțat, luni, că 1,2 milioane dintre vehiculele sale au fost echipate cu un soft care permite falsificarea testelor antipoluare, în timp ce aproximativ 1,42 milioane de vehicule Audi dotate cu motoare care îndeplinesc standardele de emisie EU5 sunt afectate în Europa Occidentală, 577.000 în Germania și aproape 13.000 în SUA.

Comisia Europeană a cerut tuturor celor 28 de state comunitare să demareze propriile lor investigații la nivel național cu privire la autoturismele Diesel produse de Volkswagen pentru a putea stabili dacă și cât de multe vehicule certificate în UE au fost echipate cu sisteme care încalcă reglementările Uniunii Europene (sisteme electronice speciale pentru evitarea standardelor referitoare la poluare — n. r.).

Citeşte şi Volkswagen ar putea rechema în service 105.000 de maşini înmatriculate în România

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Mari greșeli făcute de șoferi. Se încurcă în sensul giratoriu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație