Alegerile din 2016 vin cu reguli noi. Cum se va preveni VOTUL MULTIPLU

Alegerile din 2016 se vor desfăşura după câteva reguli tehnice noi, după ce Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a intrat în linie dreaptă.
Iulian Tudor
02 oct. 2015, 12:26
Alegerile din 2016 vin cu reguli noi. Cum se va preveni VOTUL MULTIPLU

Prin acest sistem, buletinele de identitate sau paşapoartele alegătorilor vor fi scanate cu ajutorul unor tablete, în secţiile de vot, datele de identificare fiind introduse într-un sistem informatic şi astfel prevenindu-se fraude electorale de tipul votului multiplu, spre exemplu.

CITEŞTE ŞI: Consilierii generali nu vor să folosească sistemul de vot electronic care valorează 180.000 de euro

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în septembrie normele de aplicare a legii care stabileşte cum funcţionează acest sistem, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), care îl va implementa, a anunţat şi care sunt cele două firme care s-au înscris la licitaţia de 25 de milioane de lei (5,5 milioane euro) pentru livrarea primelor 23.000 de tablete şi a suporturilor speciale pentru ele: Teamnet International şi S&T, firmă austriacă de IT care a colaborat în trecut cu firma Teamnet, împotriva căreia concurează acum.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal a fost legiferat încă din luna mai 2015, scrie Gândul.

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat în luna septembrie normele de aplicare ale legii care prevede introducerea acestui sistem, iar STS a anunţat miercuri care sunt firmele care s-au înscris la licitaţia pentru livrarea primelor 23.000 de tablete, procedură deschisă în luna august. Conform AEP, la alegerile din 2016 vor exista 18.533 de secţii de votare în România, fiind nevoie de cel puţin 30.000 de operatori pentru tabletele nou introduse prin acest Sistem.

Sistemul informatic, implementat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi care se va baza pe datele din Registrul electoral, Registrul secţiilor de votare şi listele electorale complementare, va monitoriza prezenţa la vot şi va semnala dacă persoana care votează a împlinit 18 ani, dacă are dreptul să voteze, dacă a mai votat la scrutinul respectiv, dacă apare pe listele electorale permanente şi dacă domiciliază în raza secţiei de votare respective.

Autoritatea Electorală Permanentă urmează să instruiască peste 30.000 de operatori de calculator care vor fi prezenţi în secţiile de votare din toată ţara, cum să folosească noul sistem, precum şi pe preşedinţii secţiilor de votare.

„Autoritatea Electorală Permanentă va asigura managementul proiectului şi resursa umană, iar STS va pune la dispoziţie partea tehnică a sistemului informatic, ocupându-se de achiziţia calculatoarelor necesare funcţionării Sistemului.

Misiunea cea mai dificilă în procesul de informatizare va fi instruirea celor 30 de mii de operatori de calculator. Trebuie să găsim persoane care să dorească să se implice în acest proiect, precum şi resursele financiare necesare motivării acestora.

Operatorii de calculator ai birourilor electorale ale secţiilor de votare vor beneficia, potrivit legii, de o indemnizaţie stabilită prin hotărâre a Guvernului”, spunea Ana Maria Pătru, preşedintele AEP, în luna septembrie.

Spynews
Cum arată părul natural al Biancăi Drăgușanu. Multe femei și-ar dori să îl aibă așa fără niciun efort | FOTO
Bzi.ro
El este noul „Burlac”! Sunt și 27 de bărbați care râvnesc la el!
Fanatik.ro
Viralul lunii pe internet. Ce este, de fapt, metoda românească de a face plinul la mașină
Capital.ro
Anunț pentru românii care au număr la casă. E OBLIGATORIU
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Moment istoric pentru români! Călătoriile fără vize în SUA sunt tot mai aproape!
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Nuntă în familia lui Sorinel Copilul de Aur! Fratele lui, Adi de Adi, s-a căsătorit. Imagini de la eveniment / FOTO
Spynews
Liviu Vârciu recunoaște că a înșelat-o pe Anda Călin. Cum a convins-o să îl ierte: "Nu pot trăi fără ea"
Evz.ro
O marcă a Dacia ar putea dispărea. Ce se întâmplă la Mioveni
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
Administratorii sunt obligați. Legea din România spune clar: Vor răspunde personal
StirileBZI
Luxemburgul caută muncitori români. În anumite domenii, salariul este de 6.000 de euro pe lună.
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"S-a stins o fiinţă atât de dragă" Lacrimi de durere la căpătâiul Denisei, tânăra mămică din Timișoara ucisă la Constanța. Un copilaș de doar 5 ani, rămas fără mamă
substantial.ro
Replici tensionate între Traian Băsescu și Mircea Geoană la Digi24
MediaFlux
Mircea LUCESCU a ajuns la SPITAL! Imagini SURPRINSE în centrul Capitalei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...