Introducerea cursului „Limbă, cultură şi civilizaţie română” ca materie obligatorie în două şcoli gimnaziale din localitatea Ladispoli face parte dintr-un proiect finanţat de Guvernul României. Elevii italieni ar urma să studieze limba română o oră pe săptămână, în contextul în care în localitate trăiesc mulţi imigranţi români. Proiectul are rolul facilitării integrării şi comunicării între comunităţile română şi italiană.
Numai că italienii nu par deloc încântaţi de această iniţiativă, care, spun ei, ia din timpul acordat unor materii importante sau unor limbi străine de mare circulaţie.
„Este inacceptabil ca şcoala şi copiii să fie folosiţi pentru promovarea ideologiilor politice periculoase”, a declarat un reprezentant al comitetului părinţilor.
Opozanţii acestei idei se bucură şi de sprijinul unui deputat italian, Massimiliano Fedriga, membru al formaţiunii xenofobe Liga nordului. „S-a ajuns la nebunie. În loc să înveţe imigranţii istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile celor care vin la noi. Este o mizerie şi o ofensă adusă culturii noastre şi copiilor noştri”, spune politicianul.
Un profesor dintr-una dintre şcolile implicate în proiect a explicat, însă, că este vorba de un schimb între profesori români şi italieni, aceştia din urmă mergând, la rândul lor, în România pentru o acţiune similară. Profesorul Riccardo Agresti a calificat mesajele apărute pe Facebook pe acest subiect drept „ignorante”, preferând să le numească aşa, decât „rasiste, şovine sau imbecile”. „Mulţi nu ştiu că profesoara de limba română este trimisă de Guvernul de la Bucureşti şi este plătită de acolo. (…) Dacă în şcoală s-ar fi organizat cursuri de japoneză, rusă sau chineză, lumea ar fi acceptat imediat…”, a argumentat profesorul Riccardo Agresti.