UPDATE 16.50 Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au decis să amâne pe marţi pronunţarea în cazul lui Sorin Oprescu. Primarul suspendat al Capitalei vrea ca măsura arestului preventiv să fie înlocuită cu una mai uşoară.
UPDATE 16.00 Instanţa a încheiat judecarea cererii lui Oprescu şi urmează să decidă dacă edilul rămâne în arest preventiv sau măsura va fi înlocuită cu controlul judiciar sau arestul la domiciliu.
Discuţiile în cazul cererii lui Sorin Oprescu au durat aproximativ două ore, timp în care instanţa a ascultat pledoariile apărării şi acuzării.
Avocaţii lui Sorin Oprescu au cerut înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar sau cu arestul la domiciliu, contestând decizia luată în 25 septembrie, la Tribunalul Bucureşti. Apărarea a solicitat instanţei să ţină cont şi de afecţiunile grave de care suferă Sorin Oprescu şi a făcut apel în susţinerea cererii la decizii ale ICCJ şi ale Curţii Europene.
Procurorii au solicitat respingerea cererii de înlocuire a arestului preventiv, în condiţiile în care recent Tribunalul Bucureşti a admis prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă emis în 6 septembrie pe numele lui Oprescu.
UPDATE 12.30 Sorin Oprescu a fost adus fără cătuşe la Curtea de Apel, relatează România TV. La coborârea din dubă, edilul suspendat nu era încătuşat, potrivit sursei citate.
Edilul a reuşit să obţină aprobarea ca atunci când părăseşte Arestul central să i se mai pună cătuşe. Avocaţii au depus mai multe cereri în acest sens, invocând starea de sănătate a acestuia.
UPDATE 12.00 Sorin Oprescu a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti. Edilul a fost întrebat de jurnalişti cum se simte. „Bine!, a răspuns Oprescu.
Avocații lui Oprescu au anunțat sâmbătă că au depus o nouă cerere la Arestul Capitalei, prin care solicită ca primarul să fie internat într-un spital, pentru a fi supus unor investigații medicale.
CITEŞTE ŞI: Sorin Oprescu, o nouă cerere de INTERNARE în SPITAL. Este suspect de cancer la plămâni
Tot atunci, avocatul Alexandru Chiciu a declarat că Oprescu suferă de 12 afecțiuni grave, fapt atestat și de un judecător de drepturi și libertăți, iar apărarea va apela la toate pârghiile legale pentru a-l scoate pe acesta din arestul preventiv.
Oprescu a fost arestat preventiv pe 7 septembrie, iar de atunci s-a confruntat cu mai multe probleme medicale, el fiind internat patru zile la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost supus unor investigații amănunțite.
Potrivit DNA, în perioada 2013 — 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelora, cu titlu de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.
„Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% și 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru Oprescu.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcții de conducere din cadrul a două instituții publice din subordinea primarului municipiului București, facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și să dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul primarului municipiului București, precum și pentru primar”, preciza DNA.
Citeşte şi: DNA a cerut interceptarea şi FILAREA lui Sorin Oprescu în străinătate. Ce s-a întâmplat
Pe 5 septembrie, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.