Alianța guvernamentală a premierului Pedro Passos Coelho, la putere din 2011, a obținut 39,16% din voturi, în fața Partidului Socialist, condus de Antonio Costa, care a primit 31.77% din voturi, potrivit acestor rezultate parțiale.
Ansamblul formațiunilor de stânga ar urma să dispună însă de majoritatea locurilor din parlament și, dacă vor reuși să depășească disensiunile istorice, ar putea obstrucționa formarea unui guvern stabil condus de dreapta.
Blocul de stânga, formațiunea apropiată radicalilor din Syriza, la putere în Grecia, este creditat cu 9,1% din voturi, iar Partidul Comunist, aliat al Verzilor, cu 7,37% din voturi.
Rata absenteismului, conform datelor provizorii, s-a ridicat la 44,42% din totalul cetățenilor cu drept de vot, un record ce depășește pragul de 41.9% atins în 2011.
Rezultatele alegerilor erau așteptate în cursul nopții, cu excepția voturilor din străinătate care vor fi centralizate până la 14 octombrie.
Peste 9,6 milioane de portughezi au fost chemați duminică la vot pentru a-i alege pe cei 230 de reprezentanți trimiși în parlament.
Pedro Passos Coelho și-a făcut campanie cu propriul bilanț, marcat de o severă cură de austeritate urmată de o timidă relansare economică, afirmând că a scos țara dintr-una din cele mai grave crize din istoria ei.
Când a preluat puterea, Portugalia se afla în pragul falimentului, iar predecesorul său, socialistul José Socrates, solicitase cu puțin timp înainte un ajutor în valoare de 78 de miliarde de euro Uniunii Europene și Fondului Monetar Internațional.
La rândul său, Antonio Costa a promis că va întoarce pagina austerității, fără să pună în discuție angajamentele țării față de creditorii internaționali sau apartenența la zona euro.