„Mai am un an și am trăit jumătate de viață în România, jumătate în Mexic”, a mărturisit dublul campion mondial în fața câtorva zeci de români strânși într-o galerie cochetă de artă din inima capitalei mexicane.
„Poate ajung la 100 de ani… Nu e imposibil. Mama are 96 de ani și încă trăiește”, a continuat Gruia, căruia i se pregătise o adevărată surpriză.
Invitat să vorbească despre istoria sportului în România, fostul handbalist s-a pomenit în mijlocul unei petreceri, diaspora românească pregătiindu-i chiar și un tort pe care scria cu litere mari: Feliz Cumpleanos, Gruia! („La Mulți Ani, Gruia!”).
Prezentă la eveniment, ambasadoarea României în Mexic, Ana Voicu, i-a înmânat o diplomă de excelență, iar membrii comunității românești i-au acordat un premiu de onoare. Totul a culminat cu o sticlă de șampanie deschisă de Gruia, care apoi le-a vorbit celor prezenți despre cariera sa de succes din România.
„În 1970, România a câștigat pentru a treia oară campionatul mondial (de handbal – n.r.), în Franța, și a scris cu litere de o șchioapă: Roumanie, champion du monde. Era cea mai bună propagandă pentru Ceaușescu. Cea mai bună formă de a face politică era sportul”, își amintește Gruia, care în 1992 a fost desemnat de Federaţia Internaţională de Handbal drept cel mai bun jucător al tuturor timpurilor.
„Am fost cei mai buni timp de 24 de ani. Am câștigat șapte campionate mondiale – patru la bărbați, trei la femei”, a completat fostul handbalist.
Medaliat cu aur la Mondialele de Handbal din 1964 și 1970, Gruia a mărturisit că s-a apucat de handbal din pură întâmplare. Se întâmpla în 1961, când juca volei la Steaua București. „Am ajuns mai devreme la antrenamentul meu de volei, care încă nu începuse, iar înainte se antrenau jucătorii de handbal. M-a văzut Ioan Kunst Ghermănescu și mi-a spus că are nevoie de un om în echipă. M-a întrebat ce înălțime am și i-am spus 1,92”, povestește Gruia. A intrat în teren, a jucat puțin și i-a lăsat pe toți cu gura căscată. „Am făcut un triplu salt şi am aruncat cât am putut, de am rupt spalierul din spatele porţii. Pe teren erau doar campioni mondiali, tocmai câștigaseră Mondialul în martie”, spune Gruia cu oarecare mândrie, într-o spaniolă impecabilă.
Însă de motive de mândrie nu duce lipsă. „Guriță”, așa cum a fost poreclit, a fost de două ori campion mondial, de opt ori campion al României și o dată campion european. Câteva dintre medaliile obținute în competițiile internaționale le-a prezentat și la evenimentul organizat de Ambasada României. Fără îndoială, medaliile de aur obținute la Mondiale sunt cele mai apropiate sufletului lui, însă dincolo de premii și distincții pentru Gruia cel mai de preț lucru este familia. „Iar ea e cea mai mare realizare a mea… Andreea”, spune fostul handbalist în timp ce pe tableta lui apare o poză cu fiica lui de 48 de ani.