„O comisie constituită la nivelul Prefecturii Vrancea formată din specialişti ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu este plecată la faţa locului pentru a evalua situaţia şi valoarea pagubelor produse. Ulterior, acest raport va fi discutat în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus prefectul judeţului Vrancea, Sorin Hornea.
Hornea a precizat că nu pot fi alocate fonduri guvernamentale pentru reabilitarea drumului deoarece investiţia se află în derulare printr-un credit bugetar.
El a menţionat că, ulterior, dacă sumele alocate acestei investiţii sunt insuficiente, se pot aloca fonduri guvernamentale pentru a suplimenta diferenţa de fonduri.
„În acest moment nu putem discuta despre alocare de fonduri din partea Guvernului, deoarece lucrările de reabilitare a drumului 205 D sunt în derulare”,a afirmat Sorin Hornea.
Acesta a mai spus că nu se impune declararea stării de alertă deoarece cele două comune nu sunt în pericol.
Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că drumul respectiv se află în curs de modernizare, iar lucrările au fost oprite din lipsă de fonduri, dar şi pentru că Apele Române şi Ministerul Mediului nu au alocat banii necesari pentru regularizarea şi calibrarea albiei râului Zăbala.
„Îi vom da în judecată pe cei de la PDL care au susţinut şi susţin enormităţile pe care le-au spus pentru a manipula opinia publică şi pentru a acoperi Guvernul şi Ministerul Mediului. Acest drum se află în plin proces de modernizare, lucrările sunt realizate doar în proporţie de de 37,6%. Am dispus oprirea acestei investiţii, pe de o parte din lipsă de fonduri şi pe de altă parte din cauza problemelor pe care le avem cu albia râului Zăbala. Apele sunt în administrarea Statului Român şi a Guvernului României, a Ministerului Mediului care trebuie să regularizeze şi să calibreze albia acestui râu. Dacă situaţia nu va fi remediată aceste probleme vor fi întotdeauna pentru că albia râului Zăbala nu este regularizată şi calibrată”, a afirmat Marian Oprişan.
El a făcut apel către premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi către ministrul Mediului pentru a trimite o echipă de experţi în Vrancea şi pentru a aloca fondurile necesare pentru regularizarea şi calibrarea albiei râului Zăbala.
„Fac un apel pe această cale şi îi rog pe primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu şi pe ministrul Mediului, Attila Korodi, să trimită o echipă de experţi la faţa locului şi să aloce fondurile necesare pentru regularizarea şi calibrarea albiei râului Zăbala. Dacă nu vor fi executate lucrările de regularizare a albiei râului Zăbala, investiţia pe care administraţia judeţeană o face pe drumul judeţean 205 D, Valea Sării-Năruja-Paltin-Nereju-Brădăceşti, va însemna bani aruncaţi pe fereastră. Problema a apărut după ce în urma torenţilor care au rezultat din topirea zăpezilor şi după ploile din ultimele trei zile, râul Zăbala şi-a schimbat cursul şi a lovit direct în drumul judeţean pe care l-a surpat pe o porţiune de 70 de metri”, a spus Marian Oprişan.
Preşedintele CJ Vrancea a mai spus că oamenii din cele două comune sunt în siguranţă şi că există o rută ocolitoare pentru preluarea cazurilor de urgenţă.
Oprişan a adăugat că marţi, la ora 15.00, constructorul va trimite utilaje în zonă pentru a începe lucrările de refacere a drumului.
„Problema este doar a cetăţenilor care şi-au sărbătorit Paştele în cele două localităţi. Astăzi, la ora 15.00, utilajele şi constructorul va fi prezent la faţa locului şi vom începe rezolvarea acestei situaţii pentru a aduce la normalitate viaţa cetăţenilor din cele două localităţi. Până la sfârşitul săptămânii problema va fi rezolvată”, a declarat Marian Oprişan.
Fostul şef al Apelor Române inginer Vasile Pintile, doctor în inginerie civilă, verificator de proiecte, expert în construcţii hidrotehnice şi siguranţa barajelor, dar şi expert de mediu, a susţinut că DJ 205D nu ar fi fost distrus în noaptea de Înviere dacă Apele Române ar fi finanţat proiectul de investiţii care viza regularizarea cursului râului Zăbala.
„În 2009 am aprobat valoarea investiţiei pentru regularizarea malurilor râului Zăbala, în special a malului stâng, în aval de localitatea Nereju, pentru protejarea DJ 205, care se afla în curs de reabilitare. Practic investiţia urma să se deruleze pe tot tronsonul până la confluenţă cu râul Putna, în punctul Grumaz. Ulterior, finanţarea acestei investiţii a fost sistată. Acest proiect l-am introdus la finanţare în regim de urgenţă având în vedere tocmai categoria sectorului de curs de apă, dar şi pentru că, din 2005 şi până în prezent, cursul de apă a creat mari probleme”, a afirmat Vasile Pintile.
Acest a precizat că Apele Române realizaseră o hartă cu punctele critice de pe acest curs de apă, iar lucrările ar fi trebuit să înceapă chiar din aceste puncte.
Aproximativ 6.000 de localnici din comunele Nereju şi Spulber, judeţul Vrancea, sunt izolaţi după ce un drum judeţean a fost rupt de apele râului Zăbala al cărui nivel a crescut ca urmare a ploilor din ultima perioadă, accesul în zonă fiind posibil doar cu autoturisme de teren.
Oamenii au rămas izolaţi în noaptea de Înviere, după ce drumul judeţean 205D, de la intrarea în comuna Spulber, a fost distrus de apele râului Zăbala, iar oamenii sunt nevoiţi să îşi facă drum prin curţi.
Primarul comunei Spulber, Vasile Rusu, a spus că a pregătit patru maşini de teren, care să poată interveni în caz de nevoie.
Drumul judeţean 205D se află în administrarea Consiliului Judeţean Vrancea şi este în proces de reabilitare şi modernizare. Lucrările de reabilitare sunt realizate de firma UMB Spedition SA, deţinută de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu.