Aproximativ 60 de persoane sunt preluate în fiecare dimineaţă de la staţia de metrou de lângă aeroport şi transportate până la locul de muncă cu un autobuz fără numere de înmatriculare. Identitatea muncitorilor nu părea să fie verificată, în condiţiile în care măsurile de securitate pe un astfel de şantier sunt stricte.
Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat că muncitorii au primit „legitimaţie comună”. În prezent, aproximativ 300 dintre cele circa 6.000 de persoane angajate pe şantier intră la serviciu cu ajutorul unor astfel de legitimaţii.
Jurnaliştii prezintă şi cazul unui român care a lucrat o perioadă pe şantierul viitorului aeroport. Acesta a fost recrutat în România, la sfârşitul lui martie, de către o firmă intermediară. Din cauza încercărilor repetate de a afla amănunte despre angajatorul său, românul a rămas, însă, fără locul de muncă.
Conducerea Aeroportului din Berlin neagă orice acuzaţie de angajare ilegală a unor muncitori. Uniunea Sindicatelor Germane apreciază că este vorba despre un caz tipic în care firmele de construcţii caută muncitori din Europa de Est pe care îi angajează ca zilieri, fără să le asigure condiţiile de muncă impuse de legislaţia germană.
Viitorul aeroport Berlin Brandenburg International este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Berlin, inaugurarea sa fiind planificată pentru 3 iunie.