Proiectul privind PENSIILE parlamentarilor, trimis înapoi la comisie. Ce modificări se vor face UPDATE

Proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, aprobat săptămâna trecută în Comisia pentru Statut, va fi retrimis la comisie pentru noi modificări, a decis plenul comun al celor două Camere.
Iulian Tudor
06 oct. 2015, 09:58
Proiectul privind PENSIILE parlamentarilor, trimis înapoi la comisie. Ce modificări se vor face UPDATE

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a decis să retrimită la comisia de specialitate, pentru două săptămâni, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pe proiectul legii privind indemnizațiile speciale pentru parlamentari.

Cel care a cerut acest lucru a fost liderul grupului parlamentar al PSD de la Camera Deputaților, Marian Neacșu.

Motivația pentru care am cerut retrimiterea la comisie este că util e ca acest proiect legislativ să mai aibă cel puțin o adăugire, aceea a fost o preocupare constantă din partea grupului nostru, se referă la durata de când se intră în indemnizație. S-au vehiculat la început șase luni, apoi șase luni în mai multe mandate, apoi șase luni de-a lungul unui singur mandat, apoi de la nivel de un mandat s-a revenit acum la un an și noi vrem să vă propunem să se intre în indemnizația respectivă abia după ce se împlinește un mandat pentru că asta este și procedura europeană. Ăsta este motivul pentru care dorim să fie retrimis la comisie”, a spus Neacșu.

Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a solicitat în schimb dezbaterea raportului Comisiei de statut și respingerea proiectului de lege.

Regulamentul spune că, în situația în care se află acum, plenului reunit al celor două camere i se supune dezbaterii raportul comisiei de specialitate, dar votul final se supune proiectul de lege în care se include și raportul comisiei. Eu asta am solicitat, să votăm împotriva legii, nu a raportului. Se clarifică astfel lucrurile și nu vom mai avea pe ordinea de zi un asemenea proiect de lege. Fiți sinceri, cei din majoritate, vă doriți acest proiect de lege, treceți-l, dar treceți-l singuri și asumați-vă responsabilitatea!”, a spus Nicolăescu.

Pentru retrimiterea la comisie au votat 269 de parlamentari, împotrivă au votat 142, iar 13 s-au abținut.

Anterior, conducerea celor două Camere ale Parlamentului decisese că proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, deşi aprobat săptămâna trecută de către senatorii şi deputaţii din Comisia pentru Statut, va fi retrimis acestora pentru noi modificări.

Comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era iniţial – vor primi pensii speciale, iar deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi.

Potrivit raportului suplimentar întocmit de Comisie marţi, deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un an de activitate parlamentară.

Citeşte şi Udrea, despre legea PENSIILOR SPECIALE: Nu avem nevoie acum de a pune GAZ pe FOC

Pe perioada exercitării unui nou mandat, plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suspendă, urmând a fi reluată, la încetarea acestuia, în cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat după suspendare.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.

Comisia de Statut a introdus şi alte infrancţiuni pentru care deputaţii şi senatorii, dacă au fost condamnaţi, nu vor beneficia de pensii speciale, şi anume pentru infracţiunile prevăzute la art. 254 – 257, adică pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificată şi distrugere în culpă.

După adoptarea acestor modificări, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, s-a declarat nemulţumit de forma proiectului, însă a precizat că este mai bună decât cea iniţială. Liberalii au avut o poziţie similară, anunţând că vor vota cererea de reexaminare, însă vor respinge legea când va ajunge la votul final al celor două Camere, deoarece se împotrivesc acordării unor astfel de beneficii aleşilor.

Citeşte şi Mircea Toader, despre pensiile speciale: PNL a aprobat reexaminarea legii în Comisie. În plen votăm împotrivă

Legea pensiilor pentru parlamentari se află în faza de reexaminare la Camera Deputaţilor, după ce preşedintele Iohannis a respins promulgarea ei. Comisia de Statut a analizat în urmă cu două săptămâni cererea de reexaminare, fără a ţine cont de mare parte din recomandările şefului statului.

Comisia a stabilit că parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul a rămas acelaşi ca cel iniţial, respectiv 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, de acesta urmând să beneficieze deputaţii şi senatorii care au avut mandate consecutive până la 3 mandate. De asemenea, contrar recomandărilor preşedintelui, comisia a decis că vor beneficia de pensii şi cei condamnaţi definitiv pentru incompatibilitate.

Raportul iniţial al comisiei a fost retrimis la comisie de plenul Parlamentului în data de 9 septembrie.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat atunci că trebuie „cântărit” mai mult în privinţa Legii pensiilor parlamentarilor, arătând că poate este bine să se regândească întreg sistemul de pensii, adăugând că aleşii trebuie să se gândească la toţi pensionarii.

Citeşte şi Pensii MAJORATE pentru peste 5 MILIOANE de PENSIONARI. Cu cât cresc SALARIILE românilor din 2016

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
Scărlătescu a răbufnit după declaraţia Doinei Teodoru despre despărţire! Nu s-a putut abţine şi...
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Misterul cafelei din avion. De ce e gustul total diferit
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Un nou proces pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale a ajuns pe masa ICCJ. Prima decizie a judecătorilor
MediaFlux
Radare pe toate șoselele din România. Ce trebuie să știi despre acțiunea „Speed” a Poliției Rutiere
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu