Plenul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit raportul Inspecției Judiciare și a hotărât în ședința de marți că premierul Victor Ponta a încălcat independența justiției când a declarat că procurorul DNA care l-a trimis în judecată în dosarul Turceni-Rovinari este „total neprofesionist” şi că urmăreşte „a se afirmă în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani”.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a luat, marţi, în discuţie raportul Inspecţiei Judiciare (IJ), prin care premierul Victor Ponta este acuzat că a afectat reputaţia procurorului Jean-Nicolae Uncheşelu, cel care îl anchetează în dosarul „Turceni-Rovinari”.
Potrivit raportului, Victor Ponta a adus atingere independenţei magistraţilor atunci când a declarat că „singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră”.
CITEŞTE ŞI Decizia Inspecţiei Judiciare după ce Victor Ponta l-a atacat pe procurorul Uncheşelu
Sesizarea IJ a fost făcută la solicitarea Adunării Generale a procurorilor din DNA cu privire la afirmațiile făcute de Victor Ponta pe o rețea de socializare.
Pe 17 septembrie, premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată, de procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari.
După trimiterea sa în judecată, în dosarul „Turceni-Rovinari”, Victor Ponta a scris pe Facebook că „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”.
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA „Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.