Guvernul Bulgariei și-a exprimat în nenumărate rânduri speranța ca aderarea sa la spațiul Schengen va fi supusă la vot în cadrul reuniunii ordinare a Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), din perioada 8-9 octombrie, relatează novite.com. Pe de altă parte, pe agenda întâlnirilor au fost incluse doar probleme legate de criza refugiaților și controlul la frontiere.
Potrivit unor reprezentanţi ai preşedinţiei luxemburgheze a UE, extinderea zonei Schengen nu face parte din subiectele abordate la consiliul JAI deoarece participanţii la una dintre ultimele reuniuni la nivel de ambasadori au eşuat să ajungă la un consens pe această temă.
Și premierul Victor Ponta a declarat luni că aderarea României la Schengen a tot fost amânată, dar nu din cauza situației interne. Mai mult, evenimentul va fi amânat încă o dată pentru că Olanda va prelua pentru șase luni președinția Consiliului UE, iar aceasta este țara care s-a opus mereu intrării României la Schengen.
Olanda urmează să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în ianuarie, până în iunie 2016, însă conform surselor citate de BNR, aceasta nu a fost singura țară care s-ar fi opus extinderii Schengen.
Următoarea întâlnire la care România și Bulgarea vor putea discuta aderarea lor la spațiul Schengen va avea loc în luna decembrie.