Comisia Europeană propune Turciei un plan privind criza imigranţilor, inclusiv deportări din România

Bruxellesul și Ankara s-au angajat marți să-și intensifice cooperarea pe marginea crizei refugiaților, UE promițând că va lucra la 'o abordare structurată' în ceea ce privește reinstalarea de refugiați dinspre Turcia și întărirea mijloacelor aflate în dotarea pazei de coastă turce.
Romania TV
06 oct. 2015, 18:03
Comisia Europeană propune Turciei un plan privind criza imigranţilor, inclusiv deportări din România

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a propus preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, un plan privind intensificarea cooperării în domeniul imigraţiei, inclusiv deportarea clandestinilor interceptaţi de România, Bulgaria şi Grecia.

Turcia a promis că va deschide, cu ajutor financiar european, șase centre pentru primirea de solicitanți de azil. De asemenea, Turcia ar urma să intensifice operaţiunile de interceptare a imigranţilor, prin achiziţionarea de echipamente ultramoderne de monitorizare şi prin cooperarea cu autorităţile elene.

În plus, Turcia ar urma să „intensifice cooperarea şi să accelereze procedurile pentru readmiterea imigranţilor clandestini care nu au nevoie de protecţie internaţională şi care au fost interceptaţi de autorităţile din România, Grecia şi Bulgaria după ce au trecut pe teritoriul turc, în conformitate cu obligaţiile de readmisie stabilite„, precizează comunicatul Comisiei Europene.

Acest anunț intervine după un acord de principiu convenit între lideri ai instituțiilor europene și președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, în timpul unei vizite la Bruxelles.

O versiune provizorie a planului de acţiune a fost publicată de Comisia Europeană, ‘identifică o serie de acțiuni și de colaborări care trebuie puse în aplicare urgent de UE și Turcia, având drept obiectiv ajutorarea Turciei în gestionarea afluxului masiv de refugiați și stăvilirea fluxurilor necontrolate de imigranți din Turcia spre UE’, se spune în comunicatul executivului UE.

Fiecare dintre propunerile acordului urmează să fie aprobate de cele două părți.

Unele dintre măsurile abordate erau deja cunoscute, cum ar fi promisiunea UE de a ‘mobiliza până la un miliard de euro’ în 2015 și 2016 pentru a ajuta Turcia să aibă grijă de cei 2,2 milioane de refugiați sirieni și irakieni instalați pe teritoriul său.

Însă liderii europeni se angajează de asemenea să ‘susțină programele și schemele de reinstalare existente ale țărilor membre și ale UE, care le-ar permite refugiaților din Turcia să intre în UE în mod ordonat’ și fără a-și risca viața pe ambarcațiuni precare în Marea Egee.

Vara aceasta, cele 28 de țări membre ale UE, Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein s-au angajat la un program de repartiție a 22.500 de refugiați care se află în tabere ale ONU în țări vecine Siriei.

‘Eforturile asupra unei abordări structurate a reinstalării (de refugiați) în toată UE for fi intensificate’, potrivit planului de acțiune.

Această dezbatere se anunță explozivă, în condițiile în care țările din UE au avut divergențe, în ultimele săptămâni, în legătura cu repartizarea celor 160.000 de refugiați deja sosiți în UE.

Accentul a fost pus și pe ‘lupta împotriva traficanților de imigranți’, prin întărirea mijloacelor din dotarea pazei de coastă turce. În acest sens, Turcia se angajează să-și multiplice patrulele, dar și activitățile de salvare pe mare și ‘cooperarea cu paza de coastă greacă’.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii