Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a propus preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, un plan privind intensificarea cooperării în domeniul imigraţiei, inclusiv deportarea clandestinilor interceptaţi de România, Bulgaria şi Grecia.
Turcia a promis că va deschide, cu ajutor financiar european, șase centre pentru primirea de solicitanți de azil. De asemenea, Turcia ar urma să intensifice operaţiunile de interceptare a imigranţilor, prin achiziţionarea de echipamente ultramoderne de monitorizare şi prin cooperarea cu autorităţile elene.
În plus, Turcia ar urma să „intensifice cooperarea şi să accelereze procedurile pentru readmiterea imigranţilor clandestini care nu au nevoie de protecţie internaţională şi care au fost interceptaţi de autorităţile din România, Grecia şi Bulgaria după ce au trecut pe teritoriul turc, în conformitate cu obligaţiile de readmisie stabilite„, precizează comunicatul Comisiei Europene.
Acest anunț intervine după un acord de principiu convenit între lideri ai instituțiilor europene și președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, în timpul unei vizite la Bruxelles.
O versiune provizorie a planului de acţiune a fost publicată de Comisia Europeană, ‘identifică o serie de acțiuni și de colaborări care trebuie puse în aplicare urgent de UE și Turcia, având drept obiectiv ajutorarea Turciei în gestionarea afluxului masiv de refugiați și stăvilirea fluxurilor necontrolate de imigranți din Turcia spre UE’, se spune în comunicatul executivului UE.
Fiecare dintre propunerile acordului urmează să fie aprobate de cele două părți.
Unele dintre măsurile abordate erau deja cunoscute, cum ar fi promisiunea UE de a ‘mobiliza până la un miliard de euro’ în 2015 și 2016 pentru a ajuta Turcia să aibă grijă de cei 2,2 milioane de refugiați sirieni și irakieni instalați pe teritoriul său.
Însă liderii europeni se angajează de asemenea să ‘susțină programele și schemele de reinstalare existente ale țărilor membre și ale UE, care le-ar permite refugiaților din Turcia să intre în UE în mod ordonat’ și fără a-și risca viața pe ambarcațiuni precare în Marea Egee.
Vara aceasta, cele 28 de țări membre ale UE, Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein s-au angajat la un program de repartiție a 22.500 de refugiați care se află în tabere ale ONU în țări vecine Siriei.
‘Eforturile asupra unei abordări structurate a reinstalării (de refugiați) în toată UE for fi intensificate’, potrivit planului de acțiune.
Această dezbatere se anunță explozivă, în condițiile în care țările din UE au avut divergențe, în ultimele săptămâni, în legătura cu repartizarea celor 160.000 de refugiați deja sosiți în UE.
Accentul a fost pus și pe ‘lupta împotriva traficanților de imigranți’, prin întărirea mijloacelor din dotarea pazei de coastă turce. În acest sens, Turcia se angajează să-și multiplice patrulele, dar și activitățile de salvare pe mare și ‘cooperarea cu paza de coastă greacă’.