UPDATE 13.40 Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat, în urma perchezițiilor DNA care au avut loc la sediul instituției, legate de activitatea societății care prestează servicii de deratizare și dezinsecție în oraș, că nu are ‘emoții’ legate de anchetă și că, din punctul său de vedere, totul este legal în privința acestui contract.‘La noi totul este legal și o să vedeți lucrul acesta în urma anchetei’, a susținut primarul municipiului Alba Iulia.
Mircea Hava a mai spus că nu are emoții în privința anchetei derulate de către DNA cu privire la contractul încheiat între Primăria Alba Iulia și societatea Coral Impex. ‘Nu, nu am nicio emoție,’ a afirmat edilul, răspunzând unei întrebări din partea jurnaliștilor. Ulterior, primarul a spus că singura emoție pe care ar putea să o aibă legată de activitatea primăriei este aceea ca funcționarul public care se ocupă de contract ‘să nu fi făcut vreo măgărie’. ‘Nu știu, nu cred, nu am dovezi. Asta e singura emoție pe care aș putea să o am legată de activitatea primăriei, că un funcționar public a făcut vreo faptă anormală. Atât’, a mai spus Hava.
Edilul a menționat că procurorii DNA au venit miercuri dimineața cu mandat de percheziție pentru un birou din Primărie în care lucrează funcționarul public care se ocupă de contractul de deratizare și dezinsecție, aflat în operare, cu firma Coral Impex din Ploiești. ‘Licitația a început în 2011 și s-a terminat în 2012. Adjudecarea licitației a fost făcută printr-o decizie a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, pentru că au fost foarte multe contestații,’ a precizat Mircea Hava.
UPDATE 12.20 Primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a declarat că procurorii Direcției Naționale Anticorupție au solicitat miercuri o serie de documente legate de o firmă de dezinsecție și deratizare din Ploiești, SC Coral Impex SRL.
‘A fost un control care se exercită în mai multe locuri. Această societate lucrează pentru Primăria Târgu Mureș de vreo 10 ani, nu am avut niciun fel de problemă, nu au fost niciun fel de sesizări legate de acest lucru. Primăria trebuie să fie transparentă și să pună la dispoziție documentele astfel încât verificările să își urmeze cursul. Societatea are sediul prin Ploiești și face dezinsecție. Sunt 10 ani de atunci, am întrebat la Direcția Economică dacă au fost vreodată probleme sau dacă Curtea de Conturi a avut vreo observație și mi s-a răspuns că nu. Ildiko Kagan (șefa Serviciului de Control Activități Edilitare din cadrul Primăriei Târgu Mureș, n.r.) e cea care a răspuns de acest proiect. Aceasta este practica, verifică documentele, trag linie și stabilesc. E normal, dacă vrei să faci o investigație, să verifici și documente. Au cerut documente care s-au pus la dispoziția DNA, unele sunt la primărie, unele sunt la sediul serviciului pe care îl conduce Kagan’, a arătat Dorin Florea. Surse din cadrul DNA au precizat că miercuri, la prima oră a dimineții a avut loc o descindere și la locuința șefa Serviciului de Control Activități Edilitare din cadrul Primăriei Târgu Mureș, Ildiko Kagan.
UPDATE 11.20 Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, dacă are informaţii despre verificările pe care le face DNA la Primăria Sibiu. „Cu siguranţă o să aflu”, a răspuns şeful statului. Contractele vizate de ancheta procurorilor au fost semnate în perioada primarilor Klaus Iohannis și Emil Boc.
UPDATE11.00 Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că procurorii DNA au solicitat documente legate de contractul cu Coral Impex având suspiciuni cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale, menţionând că nu a avut sesizări privind probleme cu acel contract.
Boc a precizat că acțiunea echipei DNA la Primăria Cluj-Napoca vizează activitatea unor funcționari suspectați de fapte de corupție.
Potrivit lui Boc, că în baza unei ordonanţe emise de Serviciul Teritorial Cluj al DNA au fost solicitate Primăriei mai multe documente legate de contractul cu SC Coral Impex SRL.
„E vorba de HCL din 2006, de o hotărâre de prelungire a contractului cu Coral Impex din 2010, de dosare care vizează plăţile dispuse, recepţia zilnică a lucrărilor, înscrisuri privind zonele care fac obiectul activităţilor de dezinsecţie şi deratizare şi contracte de sponsorizare încheiate între Coral şi Primărie. Se precizează în document că sunt suspiciuni cu privire la cercetarea unor posibile fapte de corupţie săvârşite de funcţionari ai administraţiei publice locale. Asta este ceea ce am primit, asta am dat mai departe”, a spus Boc.
Întrebat dacă ştie să fi fost probleme cu acest contract, el a afirmat că documentul a fost încheiat în 2006 şi s-a prelungit în 2010, apreciind că prelungirea a fost „legală, prin Consiliul Local, cu toate procedurile aferente”.
„Nu am avut niciun fel de sesizare de probleme pe parcursul anilor că acel contract ar fi avut vreo problemă. Nu ştiu la ce fel de suspiciuni se referă cei de la DNA, dar acestea există şi se cercetează”, a spus Boc. Surse judiciare au declarat că verificări au avut loc şi la sediul Coral Impex din Cluj-Napoca, din cartierul Gheorgheni.
Primăria Cluj-Napoca a plătit firmei în acest an, până în luna septembrie, suma de 8,4 milioane de lei pentru deratizare şi dezinsecţie. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax că cea mai mare factură lunară a fost emisă în luna septembrie şi s-a ridicat la 1,1 milioane de lei.
_________________________________________________________________________________
Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac verificări, miercuri dimineaţa, la cinci primării din ţară, într-un dosar ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție, comise în perioada 2013 – 2015.
„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2013 – 2015”.
În cursul zilei de 07 octombrie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 32 de locații situate în județele Cluj, Alba, Sălaj, Sibiu, Mureş şi Prahova, din care 5 sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice”, precizează şi DNA, într-un comunicat de presă.
Potrivit surselor citate, verificările vizează contractele de deratizare şi dezinsecţie incheiate, in perioada 2013 – 2015, de aceste primării cu SC Coral Impex SRL, urmând să fie ridicate documente legate de aceste contracte.
Procurori ai DNA – Serviciul Teritorial Cluj fac astfel verificări la Primăria Cluj-Napoca, la Direcţia Tehnică, fiind solicitate copii după documente şi contracte încheiate între municipalitate şi SC Coral Impex, firmă care se ocupă de deratizare, scrie Agerpres.
Procurori de la DNA Cluj, însoţiţi de jandarmi, s-au prezentat la sediul Primăriei Cluj-Napoca, făcând verificări la Direcţia Tehnică a instituţiei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, DNA Cluj a solicitat să i se pună la dispoziție, spre verificare, copii după hotărâri ale Consiliului Local, precum și contracte de prestări servicii și contracte de sponsorizare care au fost încheiate între primărie și firma SC Coral Impex (n.r. — care se ocupă de servicii de deratizare și dezinsecție).
CITEŞTE ŞI Percheziţii ale poliţiştilor în Bucureşti şi două judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală
Primăria Cluj-Napoca are un contract cadru pentru prestarea activităţilor de dezinsecţie şi deratizare a domeniului public încheiat în 2006, după o licitaţie câştigată de SC Coral Impex SRL, pe o durată de patru ani, prelungit în 2010, printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru 7 ani şi 7 luni.
„Primăria Cluj-Napoca are un contract cadru pentru prestarea activităţilor de dezinsecţie şi deratizare a domeniului public încheiat în anul 2006, în urma unei licitaţii publice câştigate de SC Coral Impex, pe o durată de patru ani, prelungit în 2010, printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru o perioadă de 7 ani şi 7 luni. În 2010 nu a mai fost organizată o licitaţie, CL optând pentru această variantă de prelungire a contractului, din iniţiativa primarului de atunci, Sorin Apostu. Intrarea în vigoare a prelungirii a devenit efectivă din 12 iulie 2011, iar de atunci curge termenul de 7 ani şi 7 luni”, a spus Buzatu.
SC Coral Impex SRL are sediul central la Ploieşti.
Totodată, procurorii DNA efectuează percheziții la Direcția Tehnică a Primăriei Municipiului Sibiu.
„Conducerea instituției a fost anunțată de un reprezentant al DNA că se vor efectua astăzi percheziții care vizează un angajat al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. În acest sens vor fi efectuate percheziții în biroul respectivului funcționar”, a declarat Mirela Gligore, Șef Serviciu Presă și Comunicare din Primăria Municipiului Sibiu.