‘Ministerul rus al Apărării a răspuns la solicitările Pentagonului și a examinat în profunzime propunerile americane privind coordonarea operațiunilor (desfășurate) în cadrul luptei împotriva grupării teroriste Statul Islamic pe teritoriul sirian’, a afirmat generalul Konașenkov, citat de agențiile ruse de presă. ‘În general, aceste propuneri pot fi puse în aplicare’, a spus responsabilul militar rus.
‘Încercăm doar să mai clarificăm unele detalii tehnice, care vor fi discutate astăzi (miercuri — n.r.) de către reprezentanți ai Ministerului rus al Apărării și ai Pentagonului la nivel de experți’, a adăugat el, potrivit RIA Novosti.
Militarii americani pot oricând să-i contacteze pe omologii lor ruși pentru a clarifica orice problemă legată de operațiunea aeriană a Rusiei în Siria, a declarat, la rândul său, marți, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de Interfax. Ministerul rus al Apărării manifestă o deschidere fără precedent față Occident în legătură cu operațiunea aeriană în Siria, a adăugat ea, informează Agerpres.
‘În cazul în care apar ‘dacă’, ‘probabil’ , ‘posibil’, ‘se pare’, puteți suna (la Moscova) pentru a verifica și a risipi îndoielile, iar în public să veniți deja cu evaluare precisă, exactă’, a recomandat reprezentanților Pentagonului purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, potrivit Interfax.
Oficialităţile americane și cele ruse au discutat săptămâna trecută, la cererea Rusiei, modalități de a evita orice potențial incident în spațiul aerian sirian. Fiecare din cele două țări desfășoară lovituri regulate în Siria și este de așteptat ca ele să nu apară în același loc și în același timp. Dar până acum discuțiile ruso-americane nu s-au soldat cu vreun rezultat.
Moscova a bombardat marți 12 ținte legate de gruparea jihadistă Statul Islamic în zona din jurul orașului Deir Ezzor (est), precum și poziții ale grupării în provinciile Damasc, Idleb și Latakia, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de AFP.