Cazanciuc, despre abuzurile din comunism: Toate faptele dovedite trebuie mai devreme sau mai târziu pedepsite

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, consideră că respectarea legii înseamnă și tragerea la răspundere, chiar și după 25 de ani a celor care, în timpul perioadei comuniste, au comis abuzuri.
Iulian Tudor
07 oct. 2015, 12:15
Cazanciuc, despre abuzurile din comunism: Toate faptele dovedite trebuie mai devreme sau mai târziu pedepsite

Cred că suntem într-un moment istoric, în care putem să arătăm că există voință, există și dovezi pentru a putea trimite în fața instanței de judecată pe cei care au comis fapte penale chiar cu mulți ani în urmă. A fost o presiune din partea societății și cred că bine s-a întâmplat, pentru că exista riscul de a lăsa cumva așa, în uitare, anumite fapte. În ultimii doi ani au pornit, după aproape 25 de ani, investigații și s-au finalizat cu trimiteri în judecată, cred că acesta este cel mai important pas și el demonstrează voința de a face ceva atunci când ai și dovezi„, a spus Cazanciuc, miercuri, cu ocazia conferinței internaționale „Justice in Communist and Post-communist Regimes” (Justiția în regimurile comuniste și post-comuniste).

El a arătat că este vorba de o evoluție, în primul rând una de mentalități și dincolo de efectul pe care o decizie o poate avea asupra celor implicați, este nevoie să se demonstreze și în fața istoriei că toate aceste lucruri nu rămân nerezolvate, informează Agerpres.

„Toate faptele, dacă sunt dovedite, trebuie mai devreme sau mai târziu pedepsite. Sigur, de preferat este ca o sentință să vină cât mai aproape de momentul săvârșirii faptei, dar dacă din rațiuni istorice o investigație nu a putut porni și la un moment dat istoria face posibilă o asemenea investigație și putem dovedi săvârșirea unei infracțiuni, oricând o decizie este binevenită pentru a sancționa sau a clarifica săvârșirea anumitor fapte”, a mai spus Cazanciuc.

El a precizat, de asemenea, că nu este ușor să demonstrezi după zeci de ani săvârșirea unei fapte și probabil dificultatea unor pași vine tocmai din trecerea unui număr foarte mare de ani și este dificil de probat dacă cineva a săvârșit sau nu o faptă penală.

„Rezultatele, poate nu spectaculoase, poate nu venite la timp, cred că încep să apară. Din păcate nu am avut poate forța Spaniei, ca după un regim opresiv, să spunem că ceea ce au trăit unii dintre semenii noștri să nu se mai întâmple niciodată”, a afirmat ministrul Justiției.

La conferința organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Konrad Adenauer au mai luat cuvântul Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER și Radu Preda, președintele executiv al IICCMER, precum și Lukasz Kaminski — președintele Institutului Național al Memoriei din Polonia.

Aceasta este o instituție complet altfel decât ce știm noi din România, este o super-instituție, un minister practic, al adevărului istoric, (…) adică autoritatea domnului Kaminski este reală, pentru că are câteva mii de subordonați și, dintre aceștia, câteva zeci bune de procurori, oameni care instrumentează cazurile de abuzuri și care trimit practic, către procuratura generală a republicii, oameni asupra cărora planează bănuiala întemeiată documentar că ar fi comis infracțiuni în perioada regimului militar comunist din Polonia, sau în general în perioada comunistă„, a spus Radu Preda.

Citeşte şi Alina Gorghiu: „Am fost ameninţată public de către Ministrul Justiţiei. Iată dovada!”

 

DailyBusiness
România, foarte aproape de Schengen. Predoiu: „Va fi o decizie politică!”
Spynews
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Bzi.ro
Apariție strălucitoare a Mihaela Rădulescu pe rețele de socializare! Iată cum s-a afişat vedeta
Fanatik.ro
Peștera din România, puțin cunoscută, în care se țin concerte de muzică clasică. Aici are loc un fenomen foarte rar
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. Cine e obligat să facă iar ore la școala de șoferi
Playtech.ro
Doamne cât de frumoasă era Adriana Iliescu în tinerețe. Cea mai bătrână mamă din România era superbă
DailyBusiness
De la 1 octombrie, ratele cresc iar! Românii vor scoate din nou bani de la saltea
Adevarul
Cât a ajuns să coste un apartament în cea mai mare comună a țării. Cu același preț s-ar putea lua mai multe locuințe în Spania sau Anglia
wowbiz.ro
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă în Olanda. Ce se întâmplă cu el în aceste momente?
Spynews
Cine e milionarul care o face acum fericită pe Irisha. Influencerița, prima apariție alături de noul iubit
Spynews
Românii vor plăti o nouă taxă începând de luna viitoare. Va fi afișată direct în factura la energie electrică
Evz.ro
Plata pensiilor pe luna octombrie. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Ego.ro
Denise Rifai, imagini de INFARCT! Cum a fost surprinsă după ce a renunțat la hainele office
Prosport.ro
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
kanald.ro
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv. Câți ani de închisoare îl așteaptă
Cancan.ro
Scandal pe bunurile soției lui Gabriel Vasiliu de la Puterea Dragostei. Ce pretenții au rudele Anei Maria, la o săptămână după înmormântare
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cea mai mare ACTRIȚĂ! Marea doamnă s-a stins chiar azi. Românii, în doliu
StirileBZI
Nu ai voie să înregistrezi cu telefonul! Este infracțiune și se pedepsește cu închisoarea 2 ani!
Prosport.ro
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali! Cum arată
stirilekanald.ro
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de ani și mânca șapte mese pe zi
substantial.ro
BEC clarifică: Klaus Iohannis nu poate candida ca independent pe listele PNL
MediaFlux
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare COMPLETĂ de SITUAȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Studenţii cresc cu 20% cererea pe piaţa închirierilor de locuinţe şi trag în sus chiriile apartamentelor vechi