Totodată, la reuniune miniștrii Apărării au discutat și despre evoluțiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid și posibilele căi de îmbunătățire a apărării cibernetice, informează un comunicat de presă al MApN.
Citeşte şi: Duşa: Sistemul antirachetă de la Deveselu este defensiv. Nu suntem de acord cu ameninţările Rusiei
Un subiect de actualitate l-a reprezentat și situația de securitate din Afganistan și Siria, ultimele evoluții înregistrate și, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezentând suficiente motive de preocupare față de evoluțiile de securitate din Afganistan, precizează sursa citată.
În același timp, situația din Siria reprezintă, în opinia miniștrilor Apărării, un motiv de preocupare, în special din perspectiva efectelor generate în planul securității din regiune, cât și al consecințelor umanitare, scrie Agerpres.
„Date fiind provocările majore de securitate la adresa Alianței Nord-Atlantice, considerăm că se impune continuarea și consolidarea măsurilor de asigurare”, a declarat ministrul Mircea Dușa, potrivit comunicatului.
Oficialul român a arătat că țara noastră acordă o importanță deosebită evoluțiilor legate de dezvoltarea opțiunilor de comandă-control disponibile la nivel aliat în regiune.
„După cum deja cunoașteți, am finalizat demersurile necesare operaționalizării pe teritoriul național a Unității de Integrare a Forțelor NATO. Complementar, continuăm demersurile privind constituirea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est, pentru care ne-am planificat ca, până la Summit-ul de la Varșovia, să fie atinsă capacitatea operațională inițială, urmând ca în luna aprilie 2018 să fie declarată capabilitatea operațională completă„, a precizat ministrul Dușa.
În contextul celor discutate în cadrul reuniunii, demnitarul român a accentuat faptul că România și-a redefinit contribuția la Forța consolidată de Răspuns (eNRF) în cadrul eforturilor aliate de reducere a deficitelor pentru 2016, suplimentând nivelul de participare pe dimensiunea capabilităților aeriene cu două elicoptere de căutare-salvare și patru elicoptere de transport.
În cadrul reuniunii, miniștrii Apărării au stabilit înființarea a două noi Unități de Integrare a Forțelor în Slovacia și Ungaria, precum și continuarea procesului de operaționalizare a Strategiei Maritime a Alianței.
Un subiect important l-a reprezentat pregătirea agendei Summit-ului NATO de la Varșovia, în domeniul adaptării strategice a Alianței la noul mediu de securitate.
Potrivit MApN, ministrul Mircea Dușa va participa și la sesiunea de lucru NATO — Georgia, unde se vor analiza relațiile Alianței cu Georgia, reformele acestei țări în domeniul apărării și stadiul implementării Pachetului substanțial de sprijin al NATO pentru Georgia.