Incidentul din noaptea de 13 ianuarie, care pune într-o lumină nefastă compania canadiană, s-a produs pe fondul stresului şi oboselii piloţilor canadieni, din cauza programului de lucru încărcat, cu multe curse pe timp de noapte, în special zboruri transatlantice, arată un raport al companiei Air Canada, dezvăluie L’Expansion.com.
Aparent victima unei „inerţii a somnului”, pilotul abia trezit din siestă a confundat mai întâi planeta Venus cu un alt aparat, apoi a zărit un avion al armatei americane, vizibil cu ochiul liber, părându-i-se că vine în direcţia aeronavei sale, dar care se afla de fapt mult deasupra acesteia, zburând la o altituine apreciabilă şi nereprezentând niciun pericol pentru avionul canadian.
Totuşi, din instinct, pilotul a tras de manşă şi a făcut ca avionul să cadă în gol, în zona respectivă producându-se şi turbulenţe. Comandantul navei a intervenit imediat, redresând aparatul şi câştigând altitudine. În urma acestor manevre 16 persoane -14 pasageri şi doi membri ai echipajului- au fost rănite, unele dintre ele având nevoie de îngrijiri medicale minore.
Pasagerii nu aveau prinse în acele momente centurile de siguranţă, în ciuda faptului că se emisese avertisment în acest sens cu o jumătate de oră înainte, aparatul urmând să intre în zona de turbulenţe.
Avionul zbura pe ruta Toronto -Zurich. Când avionul a ajuns la destinaţie în Elveţia, numai şapte pasageri au avut nevoie de îngrijiri medicale minore.
Spre deosebire de companiile americane care îşim menajează piloţii oferindu-le un program cu mai puţine ore de zbori, precum şi cu cel puţin trei piloţi pe rutele lungi, czum sunt cele transatlantice, pentru a evita oboseala, companiile canadiene îşi suprasolicită persoanlul şi folosesc doar câte doi piloţi pe rutele lungi, informează site-ul L’Expansion.com.