PSD îşi alege CANDIDATUL UNIC. Secţii de votare, organizate în magazine săteşti şi cămine culturale

Alegerile pentru funcţia de preşedinte al PSD vor avea loc duminică, 11 octombrie, când aproape 533.000 de membri ai partidului sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republica Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea.
Iulian Tudor
09 oct. 2015, 10:03
PSD îşi alege CANDIDATUL UNIC. Secţii de votare, organizate în magazine săteşti şi cămine culturale

Procesul de votare va începe la ora 8.00 şi se va încheia cel târziu la ora 20.00. Fiecare secţie de vot va putea decide când să oprească procesul, având în vedere că există localităţi unde sunt puţini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru vot, potrivit Mediafax.  

Sunt aşteptaţi la urne aproape 533.000 de membri PSD din ţară, dar şi din străinătate.Membrii PSD vor trebui să voteze în secţiile deschise în localitatea unde sunt înregistraţi ca membri, însă va fi posibil şi votul în altă secţie, pe baza unei adeverinţe din partea organizaţiei de bază, în cazul în care respectivul membru PSD se află în alt oraş.

În Capitală, vor fi deschise 5-6 secţii în fiecare sector şi o secţie specială, care va funcţia la sediul central al partidului, din Şoseaua Kiseleff. Acolo vor vota membrii din conducerea centrală a partidului, care nu se pot prezenta la secţiile din localitate unde sunt înscrişi ca membri. Este şi cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent că va vota în Capitală, şi nu în Gorj.

Conform regulamentului intern, se vor deschide secţii atât în Republica Moldova, cât şi în alte state unde există organizaţii ale PSD Diaspora.

În teritoriu, locuinţele unor lideri locali ai PSD, dar şi magazine săteşti sau cămine culturale se vor transforma în secţii de votare.

Încercăm să organizăm secţii în cămine culturale, în sediile de partid din teritoriu, iar în cazul în care aceste spaţii nu există secţiile vor funcţiona în casa preşedintelui organizaţiei locale sau a unui coleg de partid care are locuinţa într-o zonă centrală. Nu vom face în schimb secţii de vot în şcoli, restaurante şi în birturi„, a declarat preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, citat de gandul.info

Planurile sunt aceleaşi şi la Cluj. „Vom înfiinţa câte o secţie de vot pentru fiecare comună, iar în localităţi urbane vom avea mai multe, în funcţie de mărimea acestora. Cele mai multe secţii – trei – vor fi în Cluj-Napoca, în două cabinete parlamentare ale deputatului Aurelia Cristea din cartierele Mărăşti şi Gheorgheni şi la sediul PSD din cartierul Mănăştur. În mediul rural, vor fi amenajare secţii de vot în casele preşedinţilor de filiale comunale, în cămine culturale sau în alte spaţii închiriate„, a spus Lăpuşan.

La Buzău, spune preşedintele excutiv Fănică Bîrlă, vor fi trei secţii de votare în municipiu – una în sediul organizaţiei municipale, alta în cartierul Simileasca, într-un fost magazin dezafectat aflat în curtea unui membru PSD, şi o alta într-un spaţiu din cartierul Mihai Viteazul. În celelalte oraşe şi în comunele mari, secţiile de votare vor fi amenajate în sediile de partid, iar în localităţile în care PSD nu are sedii de partid secţiile vor fi amenajate fie la primării, fie în cămine culturale sau la locuinţele preşedinţilor de organizaţii ori ale membrilor de partid.

Acasă la şefii de organizaţii se va vota şi în Iaşi, Maramureş, Vaslui sau Constanţa.  „În judeţul Iaşi ne aşteptăm la o prezenţă mare a membrilor noştri la vot. Eu sper să fie de peste 90 la sută”, a spus preşedintele PSD Iaşi.

Potrivit unor surse social-democrate, liderul interimar al partidului şi unicul candidat la şefia PSD, Liviu Dragnea, va vota în Teleorman.

Secţiile de votare vor fi deschise în fiecare localitate unde există o filială a PSD, iar regulamentul prevede că aceste secţii pot fi organizate în sedii de partid, birouri parlamentare, spaţii închiriate, cămine culturale, biblioteci, dar şi în primării sau alte instituţii publice, acolo unde autorităţile îşi vor da acordul. În situaţia în care o filială nu va putea, din diverse motive, să organizeze o secţie de vot în aceste spaţii, va fi posibil ca votul să se desfăşoare inclusiv în locuinţa liderului local de partid. Regulamentul aprobat de Comitetul Executiv Naţional prevede expres că asemenea secţii de vot nu vor putea fi înfiinţate în spaţii precum unităţi de învăţământ, unităţi de alimentaţie publică şi unităţi comerciale.

Secţiile de votare vor fi dotate cu cabine de vot, urne de vot sigilate cu semnătura preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare şi borderou nominal cu membrii PSD înscrişi în organizaţie.

Pentru organizarea scrutinului, vor fi organizate Comisii Electorale Judeţene, care vor coordona activitatea unor comisii constituite la nivelul fiecărei localităţi. Fiecare organizaţe PSD are obligaţia de a transmite către Comisia Electorală Judeţeană numărul de membri înscrişi în evidenţe, pentru a putea stabili numărul de buletine de vot care vor fi tipărite. Liste cu membrii PSD se vor regăsi în fiecare secţie de vot, iar cei care se vor prezenta la urne vor putea vota pe bază de buletin. Comisiile locale vor transmite, la finalul procesului de votare, procese verbale către comisiile judeţene, care la rândul lor le vor trimite, pentru centralizare, către Comisia Electorală Centrală, care va funcţia duminică, la sediul PSD din Bucureşti.

Potrivit regulamentului, câştigător al scrutinului intern va fi desemnat candidatul care întruneşte majoritatea voturilor valabil exprimate din numărul total al membrilor PSD prezenţi la scrutin. Anunţul final cu privire la prezenţa la urne, dar şi numărul de voturi înregistrate pentru Liviu Dragnea, ca unic candidat, vor fi anunţate de social-democraţi în seara zilei de 11 octombrie, la câteva ore după închiderea tuturor urnelor.

Liderii PSD au prevăzut în regulament şi situaţia în care va exista un singur candidat pentru această funcţie, aşa cum se va întâmpla pe 11 octombrie, transmiţând către organizaţiile judeţene modele ale buletinului de vot.

În ceea ce priveşte costurile acestor alegeri, secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, susţine că social-democraţii nu au făcut o estimare, fiind însă vorba despre ”cheltuieli minore”.

Mai precis, filialele locale vor avea în sarcină cheltuielile cu organizarea secţiilor de vot, asigurarea ştampilelor şi eventuala închiriere a unor spaţii pentru amenajarea acestora, în timp ce conducerea centrală se va ocupa de printarea buletinelor de vot. Aceste costuri sunt însă foarte reduse, potrivit liderilor PSD, având în vedere că vor fi folosite buletine simple, din hârtie, iar numărul lor nu va depăşi 533.000. Majoritatea organizaţiilor au reuşit să amenajeze secţii de vot fără costuri suplimentare, fiind folosite urne simple, de carton, mai susţin liderii PSD.

La scrutinul intern din 11 octombrie s-au înscris iniţial trei candidaţi: Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Șerban Nicolae. Singura candidatură aprobată a fost însă cea a liderului interimar Liviu Dragnea, după ce senatorii Savu şi Nicolae nu au îndeplinit condiţiile din regulamentul intern, respectiv susţinerea filialei din care fac parte, precum şi a altor 4 organizaţii.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Doliu național de șapte zile. Un mare politician s-a stins: A salvat economia de la o criză severă
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Misterul fotografiei cu alimentara ceaușistă cu rafturile pline. Trucul la care au apelat nostalgicii „epocii de aur” ca să inducă în eroare
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Crăciun. Ciorbă acră cu piept de curcan. Leac pentru organism, după mesele copioase de sărbători
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru șoferii cu permis categoria B. Regula se aplică în România și în Spațiul Schengen
StirileBZI
Cea mai dură lovitură pentru seniori! Pensiile nu mai cresc în ianuarie 2025!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Utilizarea roboților de bucătărie și a aspiratoarelor robot poate reduce semnificativ costurile gospodăriei
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă