Volkswagen a retras de la omologare noile modele diesel care urmau să intre la vânzare în 2016 fiindcă trebuie să informeze autoritățile cu privire la un programul informatic și nu a făcut-o. Este posibil însă ca softul să fi fost folosit și în anii trecuți, spun reprezentanții agenției americane de protecție a mediului. Astfel, este vorba de un program auxiliar de control al emisiilor, însă autoritățile nu spun încă dacă folosirea lui este sau nu legală.
În condiții normale, dacă autoritățile acceptă, constructorii auto se pot folosi de softuri de control auxiliare pentru emisiile mai mari produse la urcarea dealurilor de pildă, sau în condiții de temperaturi foarte joase. În Congres, directorul Volkswagen Statele Unite a fost criticat pentru ceea ce se știe deja – compania a mușamalizat emisii de 40 de ori mai mari decât limita legală.
Poziția Agenției pentru Protecția Mediului din SUA, în timpul audierilor din Congres, a fost categorică: Volkswagen a încălcat legea. Mai mult, oficialii au spus că situația este gravă, deoarece oxizii de azot emiși în cantitate mare de motoarele Diesel, au efecte grave asupra sănătății oamenilor: cresc numărulor atacurilor de astm și pot provoca alte boli respiratorii severe. În Europa producătorul va trebui să recheme în service 3,6 milioane de maşini cu motor de 1,6 litri, care necesită schimbări complexe şi costisitoare.
Cu toate acestea, acţiunile Volkswagen sunt pe un trend aşcendent. Principalul indice al bursei de la Frankfurt era vineri în creștere pe fondul achizițiilor masive de acțiuni Volkswagen, care au dat naștere la speculații cu privire la identitatea cumpărătorului ‘misterios’ interesat să cumpere acțiuni la o companie care în prezent trece prin cea mai gravă criză din istoria sa.
În ultimele două săptămâni, acțiunile Volkswagen au pierdut 50% din valoare, după ce grupul auto a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial, dintre care 2,8 milioane în Germania, cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Scăderea cotației acțiunilor a șters peste 25 de miliarde de euro din capitalizarea bursieră a Volkswagen, ceea ce i-a făcut pe unii analiști să facă recomandări de cumpărare.
Cotidianul german Bild evoca posibilitatea unor achiziții masive din partea familiilor Porsche și Piëch, acționarii majoritari de la Volkswagen. Ipoteza unei majorări a participațiilor deținute de cele două familii este susținută de faptul că cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul acțiunilor ordinare, care dau fiecare un drept de vot. Acțiunile preferențiale dau dreptul la un dividend mai mare, dar la o putere de intervenție mai mică.
Familiile Porsche și Piëch, moștenitorii inventatorului celebrei ‘broscuțe’ și fondatorul Volkswagen, dețin prin intermediul holdingului Porsche SE aproximativ 52,2% din capitalul grupului auto german. Chiar înainte de izbucnirea scandalului falsificării rezultatelor testelor antipoluare ale motoarelor diesel, holdingul Porsche SE și-a majorat participația la Volkswagen prin preluarea unui pachet de 1,5% din titlurile Volkswagen deținut de Suzuki.
Citeşte şi Volkswagen: 3,6 milioane maşini, cu motoare de 1,6 litri, necesită reparaţii majore