RADET va începe de luni furnizarea agentului termic către populaţie. CET Grozăveşti va fi primul care va aduce căldură în casele bucureştenilor. Cei de la RADET spun că ar fi vrut să pornească de sâmbătă livrarea agentului termic, dar dispeceratele nu erau pregătite.
Decizia furnizorului de agent termic vine după ce trei nopţi la rând temperaturile în termometre au scăzut sub 10 grade Celsius, iar legea impune în astfel de condiţii ca regiile să înceapă să trimită căldură în caloriferele celor racordaţi.
„Serviciul public de încălzire e de interes general, controlat şi coordonat din partea Bruxellesului. Nu poate nimeni să întrerupă încălzirea populaţiei. Accesul la un serviciu public de interes general este un drept. Niciun cetăţean branşat la încălzirea publică să nu se gândească că i se va întrerupe căldura. Dacă cineva întrerupe căldura, îl rugăm să se adreseze la prefect. Populaţia nu trebuie să se adreseze undeva, e responsabilitatea prefectului şi a primului ministru. Nu ne jucăm cu dreptul la sănătatea populaţiei. Tarifele la căldură se hotărăsc de consiliile locale. La Bucureşti s-a bătut în cuie preţul de anul trecut. Căderea bruscă a temperaturii ne-a determinat să insistăm să pornească încălzirea oraşului mai devreme. Discutăm de Bucureşti. În toate oraşele e valabil. Noi insistăm ca să pornim acum. Se pare că toată lumea a rămas convinsă că branşarea în Bucureşti a Grozăveştiului se face luni dimineaţă, deci prima intrare masivă a căldurii în reţele„, a declarat, la România TV, Tudor Popescu, expert energie.
Citeşte şi Trucuri cum să scazi factura la căldură. Sfaturi practice pentru consumatorii casnici
Cu toate acestea, reprezentanţii RADET îi avertizează pe bucureşteni că pot rămâne oricând fără apă caldă, iar în perioada următoare, şi fără încălzire, deoarece aproape toată reţeaua de conducte din Bucureşti e mai veche de 20 de ani, iar regia a avut bani doar pentru cârpeli, nu şi pentru înlocuirea ţevilor sau pentru reparaţii serioase.
„Lipsa investiţiilor majore în ultimii ani, necesare efectuării lucrărilor de reabilitare a reţelei de termoficare, duce la posibilitatea producerii unor noi avarii în perioada următoare„, se arată într-un comunicat al RADET.
Potrivit oficialilor RADET, peste 90% din cei aproximativ 2.700 de kilometri de conducte care compun reţeaua de termoficare din Bucureşti pot ceda în orice clipă. Cum bani pentru înlocuirea conductelor ori pentru reparaţii serioase nu sunt, lucrările de revizie sunt practic inutile.
RADET: 54 dintre cele 75 de avarii majore au fost remediate
RADET a remediat 54 dintre cele 75 de avarii majore care puneau în pericol furnizarea agentului termic către consumatori.
Echipele RADET au remediat 54 dintre cele 75 de avarii majore care puneau în pericol furnizarea agentului termic către consumatori, potrivit unui comunicat al RADET privind stadiul lucrărilor de reparații programate la conductele aferente rețelei primare în vederea pregătirii începerii sezonului de încălzire 2015 – 2016.
Alte 11 lucrări privind remedierea avariilor sunt în curs de desfășurare, iar restul de zece urmează să fie efectuate de firme specializate, anunță RADET.