Datele oficiale de la Ministerul de Finanţe arată că deficitul bugetului de pensii creşte semnificativ anul acesta. Pe primele nouă luni avem deja un deficit de 14,6 miliarde de lei, adică cu peste un miliard peste nivelul atins în întregul an 2014. Acest deficit poate fi explicat prin scăderea contribuţiilor la angajatori cu 5 puncte procentuale şi prin majorarea pensiilor.
Pentru întreg anul, statul estimează un deficit total al fondului de pensii de aproape 20 de miliarde de lei.
Concret, dintr-o pensie medie din România, de 886 de lei, mai puţin de două treimi, adică 567 de lei, provin din contribuţii, în timp ce restul este practic acoperit prin subvenţie de la stat.
„În ceea ce priveşte numărul de contracte individuale de muncă, numărul acestora a crescut semnificativ, cu 200.000 de contracte individuale de muncă mai mult în ultimii doi ani. Deficitul de la fondul de pensii este cel asumat prin legea bugetului şi legea asigurarilor sociale. Ne-am angajat cu acea creştere de 5% a pensiilor chiar dacă pe formula de calcul era 4,34. Datele în momentul de faţă sunt aproximative, însă pentru fiecare tânăr care munceşte astăzi pe lângă fondul de pensii există şi piloanele de pensii private. Nu cred că este necesar să creăm o panică în rândul celor care se angajează că nu o să le plătească nimeni pensiile„, a declarat, la România TV Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social.
„Sistemul public de pensii este un sistem de tip beneficii definite. Ştim, din momentul în care devenim participanţi la sistem, care va fi formula de calcul la viitoarele noastre pensii. Formula de calcul e dată de legea pensiilor. Dacă discutăm de acest lucru, statul dacă nu reuşeşte să încaseze acele contribuţii astfel încât pensiile să fie plătite din contribuţiile salariaţilor, atunci vine cu surse suplimentare cu care să completeze nevoia de plată a pensiilor. În ceea ce priveşte viitorii pensionari, explicaţia este aceeaşi. Cu atât mai mult cu cât, avem evidenţiate, în baze de date informatizate contribuţiile plătite de fiecare asigurat în parte, astfel încât la momentul ieşirii la pensie, formula să fie foarte bine stabilită”, a declarat Doina Pârcălabu, fost preşedinte CNPAS.
Analiştii văd o singură soluţie pentru o reducerea acestui deficit, şi anume reducerea muncii la negru, astfel încât să fie cât mai multe contribuţii care se plătesc la bugetul de pensii.