‘Am ajuns la concluzia că existau suficiente motive pentru autoritățile ucrainene ca să închidă preventiv spațiul aerian deasupra părții de est a țării’, a declarat Tjibbe Joustra, directorul Biroului olandez pentru securitate (OVV), în cadrul unei conferințe de presă.
Guvernul ucrainean a reacționat dând asigurări că a făcut ‘tot posibilul pentru a evita acest gen de catastrofă’ și că a îndeplinit toate exigențele Organizației aviației civile internaționale (OACI, instituție specializată a ONU).
‘Acuzațiile la adresa Ucrainei sunt nefondate’, a declarat vicepremierul ucrainean Ghenadi Zubko în cadrul unei conferințe de presă. ‘Toate recomandările OACI au fost îndeplinite. Ucraina și-a închis gradual coridoarele aeriene până la 9.750 de metri altitudine’, a dat el asigurări.
Citeşte şi Moscova califică raportul Olandei privind doborârea zborului MH17 în Ucraina ca fiind TENDENŢIOS
Potrivit responsabilului administrației aeriene ucrainene, Dmitro Babeiciuk, Kievul a fost luat prin surprindere de recurgerea la o armă atât de puternică precum sistemul BUK în zona de conflict, potrivit Agerpres.
‘La acel moment, era imposibil de imaginat eventualitatea utilizării unui sistem atât de puternic ca BUK împotriva unui avion civil’, a declarat el.
Înainte de catastrofa MH17, rebelii au doborât mai multe avioane și elicoptere militare ucrainene în est, dar la o altitudine mult inferioară celei de circa 10.000 de metri la care zbura Boeingul companiei malaeziene.
Potrivit Kievului, două dintre aceste avioane militare au fost doborâte cu câteva zile înainte de prăbușirea cursei MH17, la altitudini de 6.200 de metri și respectiv 6.500 de metri.