„Astăzi avem pe ordinea de zi o facilitate pentru cei care isi plătesc in totalitate, până la ultimul leu, datoriile la stat, plătesc la zi obligaţiile, până în luna martie, şi atunci nu le mai luăm acele penalităţi în plus, cu care îi duceam în insolvenţă, la faliment şi nu mai plăteau nimic.
Nu scutim de niciun leu. Cei care au plătit nu pierd nimic, dimpotrivă, câştigă faptul că nu plătesc dobânzi. Cei care însă au nevoie de un spijin şi plătesc absout tot până la ultimul leu, pe aceia ii ajutam. Cei care nu plătesc la zi sau nu plătesc datoria integrală, nu beneficiază.
Nu este o amnistie. E profund incorect şi tehnic şi gramatical. Nu amnistiem pe nimeni: dacă îşi plăteşte toată datoria până la ultimul leuţ, nu ii mai luam penalitatea, ii luam doar o parte din dobandă. Cei cinstiti si corecti vor beneficia”, a spus Victor Ponta.
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, dclara zilele trecute că proiectul de amnistie fiscală se va aplica și persoanelor juridice, dar și persoanelor fizice.
”Propunerea noastră este să se aplice tuturor contribuabililor, indiferent că sunt persoane fizice sau juridice. Este un impuls pe care consider că trebuie să-l dăm economiei, coroborat cu ceea ce Codul fiscal aduce în 2016, pentru că de o parte ca stat primim mai multe venituri până în martie 2016 atunci când avem nevoie efectiv de bani, pe de altă parte, cei care au constângeri vis a-vis de penalitățile pe care trebuie să le suporte față de stat pot să aibă un nou început în economie”, a declarat ministrul Finanțelor.
El a adăugat că se are în vedere și un sistem de recompensare a celor care și-au plătit penalitățile și a celor care sunt ”la zi” cu plățile. ”Așa este normal să facem, să privim spre ambele categorii”, a adăugat Teodorovici.
‘‘Cei care pot beneficia de această ordonanță, în sensul că li se vor șterge din penalități dacă ei își vor stabili un calendar de rambursare către stat, să nu fie blamați pentru că totuși motivele care stau în spatele acestora sunt obiective. Să nu uităm că în anii 2010 — 2012, piața, economia în România a fost una la nivel foarte scăzut, au fost foarte multe firme închise, foarte multe companii care și astăzi trag după acea perioadă din păcate nefastă pentru România”, a mai spus ministrul.