Se pare că este cea mai mare locație din regiune, așa cum este descris în Biblie, este situată la est de râul Iordan și datează din anii 3500 și 1540 î.Hr. și se crede că a fost abandonat dintr-o dată, potrivit Stiri pe Surse.
Cele două orașe, Sodoma și Gomora, erau descrise fost regate și erau plasate pe câmpia râului Iordan, la nord de locul unde se află acum Marea Moartă, și sunt descrise în Biblie ca fiind un loc bogat, verde și bine udat. În special, Sodoma este unul dintre cele mai mari orașe est de Iordan menționate pe parcursul Cartea Genezei și Noul Testament.
Acesta este descris ca fiind situat pe o rută comercială comună, și datorită dimensiunii sale, s-a spus ca a fost puternic fortificat cu turnuri și ziduri înalte, groase. În Biblie, Sodoma a fost spune că a fost distrus de Dumnezeu, după îngerii săi nu au reușit să găsească oameni neprihăniți în interiorul zidurilor sale. Steven Collins de la Universitatea Trinity Southwestern din New Mexico, care a condus proiectul, a declarat pentru Popular Arheologie că Sodoma a fost un oraș „monstruos” (n.a. referire la mărimea sa), comparativ cu altele din zona din aceeași perioadă.
Citeşte şi O echipă de arheologi anunţă descoperirea mormintelor unor personaje BIBLICE VIDEO
Lucrările arheologice privind epoca bronzului în partea de sud a văii râului Iordan au început în 2005 și încă de la început să descoperit locația unei cetăți imense și a unei societți sofisticate. Echipa de arheologi au descoperit dovezi ale unui oraș extins ca suprafață, cu ziduri puternice de apărare, cu metereze groase (10 m) și înalțimi ale zidurilor imense pentru acea perioadă (în unele locuri și peste 5,2 m). Porțile cetății erau imense, iar zidurile erau folosite să ca drum de transport. Mai târziu, pe la mijlocul epocii bronzului, acest zid a fost înlocuit cu unul de 7 metri care practid dublat și practic a mai apărut un drum de centură a imensului oraș. Arheologii spun că orașul descoperit trebuie să fie Sodoma deoarece dovezile sugerează ca se află pe malurile râului Iordan și a fost un traseu comercial important, așa cum este descris în Biblie. O dovadă suplimentară care vine în sprijinul teoriei e și aceea că Tall el-Hamaam a fost brusc pustiit la un moment dat spre sfârșitul epocii bronzului mijlociu.
„Ceea ce avem în mâinile noastre este un important oraș-stat, mare oraș-stat, care a fost, pentru toate scopurile practice, necunoscut pentru oamenii de știință înainte să începem proiectul nostru„, a spus Collins.
Locația a fost un pustiu peste 700 de ani, dar apoi, după cele șapte secole, a început să înflorească din nou. Așa cum este indicat prin poarta de fier frumos care duce în cetate.
„Tall el-Hammam păre să se potrivească pentru fiecare din descrierile Sodomei cerută de textul Bibliei„, a declarat arheologul pentru Popular Arheologie.
Distrugerea Sodomei, împreună cu Gomora a fost înregistrat în numeroase părți ale Bibliei, inclusiv Geneza și Noul Testament, precum și în Coran.