Ordonanţă aprobată de Guvern: SPP poate asigura PROTECŢIE şi şefilor de partide parlamentare

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o Ordonanţă de Urgenţă care cuprinde prevederi din mai multe domenii. Printre acestea se numără şi o modificare care vizează SPP. Potrivit actului normativ, Serviciul de Protecţie şi Pază va putea asigura protecţie şi în cazul unor demnitari și foști demnitari, inclusiv președinți ai partidelor parlamentare, la cererea acestora, cu aprobarea CSAT.
Ionela Marcu
14 oct. 2015, 14:36
Ordonanţă aprobată de Guvern: SPP poate asigura PROTECŢIE şi şefilor de partide parlamentare

Guvernul a adoptat, miercuri, o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind „unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activităţii de curierat a materialelor clasificate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”.

Actul normativ conţine în fapt mai multe modificări, iar una dintre ele se referă la SPP:

O a treia modificare adusă de actul normativ vizează activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Potrivit Ordonanței de Urgență, cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, SPP va putea iniția, organiza și desfășura activități de cooperare, instruire și pregătire cu organisme și instituții din străinătate. De asemenea, SPP va putea participa la activitățile de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare în domeniul securității, în cadrul unor programe finanțate și cofinanțate de Comisia Europeană, fonduri structurale, fonduri naționale sau alte mecanisme financiare, în cadrul unor consorții cu participare internațională sau ca unic aplicant.

De asemenea, cu aprobarea CSAT, S.P.P. va putea asigura protecție și în cazul unor demnitari și foști demnitari, inclusiv președinți ai partidelor parlamentare, la cererea acestora”, se precizează într-un comunicat al Guvernului. 

Astfel, daca un fost ministru sau un lider de partid va dori, va putea beneficia de protectia SPP.  În prezent, pot beneficia de protectia SPP doar anumiti fosti demnitari. Fostii presedinti beneficiaza de protectie pe toata durata vietii, fostii premieri de doi ani, iar fostii presedinti ai Camerei Deputatilor si Senatului timp de un an. Contra cost si cu aprobarea CSAT, Serviciul de Protectie si Paza poate asigura protectie unor demnitari si fosti demnitari, altii decat cei stabiliti prin hotarare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Ordonanța de Urgență mai prevede măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activității de curierat a materialelor clasificate și pentru modificarea și completarea unor acte normative.
 
Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activității de curierat pentru materiale NATO și UE clasificate, conform standardelor de securitate, potrivit actului normativ, Oficiul Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS) va putea achiziționa două mijloace de transport auto adaptate cerințelor instituției. Pentru fiecare dintre aceste mijloace de transport, consumul lunar de combustibil este de până la 500 de litri.

Totodată, prin Ordonanța de Urgență s-a reglementat cadrul juridic pentru scoaterea unor produse (carburanți) din rezerva de stat, în caz de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru instituții cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Măsura are în vedere asigurarea cadrului legislativ necesar gestionării rapide şi eficiente a unor eventuale situații de excepționale.„, se arată în comunicat. 

 

Spynews
Dana Roba este în stare de șoc! Ce a aflat, abia acum, de la fiicele sale, la un an distanță de la bătaia soră cu moartea primită
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
De ce e bine să încălzești cana înainte să pui cafeaua în ea. Trucul pe care oricine trebuie să îl cunoască
Capital.ro
Se plătesc peste 200 EURO. Anunț de la Guvern: Obligatoriu trebuie să plătim
Playtech.ro
Cea mai neobișnuită atracție turistică din România. Intri într-o lume fantastică, chiar pe tărâmul vrăjitoarelor
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
Accuweather ne-a anunțat când o să plouă prima oară în București după canicula care a „topit” România. Mai avem de îndurat 7 zile de chin
Spynews
Betty Salam clarifică situația căsniciei și relația pe care o are cu soțul ei, Cătălin Vișănescu. Artista neagă că există alt bărbat în viața ei: "Nu voi divorța" | VIDEO
Evz.ro
Știrea momentului despre Apple! Cum poți încerca noul OS
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă în București și în celelalte orașe
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Apar noi burse pentru elevii olimpici: Care sunt criteriile de acordare a burselor de merit și ce valoare au
Capital.ro
Mașinile care vor fi interzise. Intră în vigoare de marți, 16 Iulie: Nu vom mai permite
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Trump, lovit de Secret Service: Agenții m-au lovit atât de tare încât...
substantial.ro
1945 – Începutul Ere Atomice: Prima Detonare Atomică
MediaFlux
Cât va fi PENSIA din SEPTEMBRIE! SIMONA BUCURA OPRESCU a ANUNȚAT EXACT
Shtiu.ro
Cum e mai bine să procedăm în zile caniculare? Ținem geamul închis sau deschis?