Medici fără Frontiere ceruse activarea Comisiei umanitare internaționale de anchetă (IHFFC), pentru prima oară de la înființarea acesteia în 1991, pentru investigarea faptelor produse pe 3 octombrie. Activarea comisiei a avut loc la solicitarea unui stat, nemenționat în comunicatul organizației, care informase anterior că se afla în discuții cu autoritățile elvețiene pe acest subiect.
Organizația mai precizează că nu poate conta pe anchetele interne în curs de desfășurare de către SUA, NATO și autoritățile afgane. ‘IHFFC așteaptă acum acordul guvernelor Statelor Unite și Afganistanului pentru a-și începe activitatea’, menționează comunicatul, potrivit Agerpres.
Ancheta ar urma să strângă fapte și dovezi de la SUA, NATO și Afganistan, precum și mărturii ale pacienților și personalului medical care au supraviețuit atacurilor. Distrugerea parțială a spitalului a lăsat zeci de mii de afgani fără acces la asistență medicală, potrivit Agerpres.
‘Am primit scuze și condoleanțe, dar nu este suficient. Ne află încă în întuneric în legătură cu motivul pentru care un spital bine-cunoscut, plin cu pacienți și personal medical, a fost bombardat în mod repetat timp de peste o oră. Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat și de ce’, a declarat dr. Joanne Liu, președintele Medici fără Frontiere.
Comisia, formată din 15 experți, a fost înființată în 1991 în baza Convenției de la Geneva privind protejarea civililor în timp de război.